streetview.jpg

Jobs bedreigd bij Vinçotte in Vilvoorde

don 6 okt 2016

Vinçotte is een inspectiebedrijf waarvan de afdelingen Asbestcontroles en Bodeminspectie en de laboratoria gelegen zijn in Vilvoorde. Die afdelingen zijn gedoemd om te verdwijnen, zeggen de vakbonden. Morgen voeren ze actie.

Op welke manier de afdelingen zullen verdwijnen, is nog de vraag. De directie van het inspectiebedrijf zegt naar de ‘meest geschikte oplossing’ te zoeken (bijvoorbeeld een verkoop). Deze afdelingen huizen in een gebouw op de Everest-kantorensite in Vilvoorde.

In eigen land telt Vinçotte bijna 1.700 werknemers, in het buitenland zowat 1.000 personeelsleden. 50 jobs zouden in ons land bedreigd zijn. Op het eerste gezicht lijkt dat cijfer niet spectaculair in vergelijking met de totale tewerkstelling.  Maar vakbonden en werknemers zijn bang dat Vinçotte in de komende weken nog meer onheil zal aankondigen.

In de buitenlandse vestigingen staan 800 jobs op de helling: de vestigingen in Algerije, Australië, Canada, Frankrijk, Hongarije, India, Italië, Oman, Slovakije en de Verenigde Arabische Emiraten worden immers volledig afgestoten.

Financieel gezond

Vinçotte is een zuiver Belgisch inspectiebedrijf en het grootste controle-organisme van België. De tewerkstelling van veel werknemers is bedreigd, terwijl er helemaal geen problemen van welke aard dan ook zijn. Het bedrijf is financieel gezond en de positie op de inspectiemarkt is en blijft stabiel.

Op 1 september 2015 werd Marco Croon als nieuwe algemeen directeur aangesteld. Daarmee wou de raad van bestuur, geleid door Luc Lallemand (ook bekend van Infrabel), ‘de groei in het buitenland consolideren en de positie in België versterken”. Nauwelijks één jaar later is er geen sprake meer van mogelijke groei in het buitenland maar wordt gewoonweg alles afgestoten.

De bonden en het personeel zijn beducht voor de toekomstplannen van Croon, die de structuren ingrijpend wil veranderen. Croon wil het aantal werknemersafgevaardigden drastisch verminderen en wil, na 30 jaar van overlegtraditie, een einde maken aan de kaderdelegatie; en dat in een bedrijf met méér dan 600 kaderleden. Zo wil de nieuwe algemeen directeur volgens de bonden de onderhandelingen over volgende herstructureringen en cao’s ondermijnen en de werknemersvertegenwoordigers verzwakken.

Morgen voeren de werknemersafgevaardigden bij Vinçotte actie, en dat vanaf 7.00u. De actie vindt plaats bij de vestiging in Vilvoorde-Everest.