Nieuw leven op de Kesterheide in Gooik. Sinds begin deze maand graast Alasdair er. Het schattige hooglandkalfje zorgt niet alleen voor meer wandelaars in het natuurgebied, maar zorgt met zijn aanwezigheid ook voor een natuurlijke manier van natuurbeheer. Al moeten wandelaars die een glimp willen opvangen van Alasdair wel opletten, want het blijven oerrunderen. En vooral papa Mungo is heel beschermend.
Pril gezinsgeluk op de Kesterheide: hooglandkalfje Alasdair
Het is pril gezinsgeluk op de Kesterheide, het kalfje Alasdair is nog maar tien dagen oud. Samen met zijn ouders maakt hij op de Kesterheide deel uit van een project om aan natuurlijk grasbeheer te doen. Bovendien zorgt de aanwezigheid van de dieren voor meer biodiversiteit, weet Oona Asselman van Heilan Coo. “Niet elk stuk van de heide wordt even kort gegeten door de dieren. Dus hier en daar zijn er stukken die meer verwilderen. Daar ontstaat dan meer insectenleven en komen vogels bijvoorbeeld nesten.”
Heilan Coo organiseert het natuurlijk grasbeheer niet alleen op de Kesterheide. “Tijdens de zomer hebben we een kudde van zo’n dertien dieren die in het Liedekerke Bos rondlopen.” En dat zorgt voor kijklustigen. “Via Instagram laten we de mensen weten wanneer de dieren aanwezig zijn en we merken dat wandelaars hun tocht aanpassen om een glimp van de dieren op te vangen.” Maar er is voorzichtigheid geboden, zeker nu op de Kesterheide. “Hooglanders zijn rustige en aangename dieren, maar als er een kalfje is, zijn ze extra alert en beschermend. Papa Mungo houdt elke voorbijganger in het oog.”