De export van Vlaams-Brabant zit in de lift. VOKA-Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant becijferde dat er in de eerste zes maanden van dit jaar één derde meer exportdocumenten zijn aangevraagd tegenover dezelfde periode vorig jaar. De goede export is ook een opsteker voor Brucargo. Want de vrachtluchthaven op Brussels Airport ondervindt bij haar export nog altijd de gevolgen van de aanslagen op 22 maart.
Goede exportcijfers voor Vlaams-Brabant
Bij VOKA kunnen ze met een tevreden gevoel terugblikken op de exportcijfers van de eerste zes maanden van 2016. Want in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar zien die er dit jaar een pak rooskleuriger uit.
De cijfers betekenen evenwel niet dat er effectief meer geëxporteerd wordt omdat ze betrekking hebben op het aantal aangevraagde exportdocumenten. Al is dat meestal wel een goeie graadmeter.
Saudi-Arabië voert exportlijst aan
Als gekeken wordt naar de bestemmingslanden naar waar het meeste geëxporteerd wordt, staan Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten net als vorig jaar op een respectievelijke eerste en tweede plaats. Rusland sluit in 2016 de top 3 af. Ook opmerkelijk is de stijging van China (4) en Oekraïne (6). Die stijging is voor een groot deel te danken aan de toegenomen export van bierbrouwer AB InBev naar die landen.
Opsteker voor vrachtluchthaven Brucargo
De cijfers zijn niet alleen goed nieuws voor de Vlaams-Brabantse economie maar ook voor de vrachtluchthaven Brucargo. De tweede grootste logistieke draaischijf van het land, goed voor 5000 directe jobs, kon vrij snel na de aanslagen van 22/03 het werk hervatten, maar wordt bedreigd door de Brusselse geluidsnormen en het weerwerk van actiecomités. “Ford Genk telde eind 2011 ongeveer 4000 werknemers. Een actiecomité dat toen gepleit zou hebben om die jobs daar weg te halen of een overheid die deze werkgelegenheid er weg had willen pesten, had meteen het hele land over zich gekregen. Hier is dat spijtig genoeg niet het geval”, vindt Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur Voka Vlaams-Brabant.