pedemolen_dilbeek.jpg

Archeologische vondst aan Pedemolen in Dilbeek

don 5 nov 2015

Tijdens herstellingswerken aan de vijver van het molendomein in Sint-Gertrudis-Pede is een historische vondst gedaan. De aannemer stootte op oude fundamenten van een tot nu toe onbekend gebouw. De werken liggen tijdelijk stil.

Oude fundamenten van onbekend gebouw

Op dit moment wordt in het beschermde molendomein aan de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede volop gewerkt aan de uitvoering van het landschapsbeheersplan. Om de (spaar)vijvers in ere te herstellen, is de aannemer de natuurlijke vijver opnieuw aan het uitgraven. Tijdens die graafwerken kwamen oude fundamenten van een tot nu toe onbekend gebouw bloot te liggen. De werken werden stilgelegd en een archeologisch team kwam ter plaatse voor een onderzoek.

Site met walgracht?

Welk gebouw er precies gestaan heeft op het historische schiereilandje in de vijver is nog onbekend, maar de omvang en plaats van de funderingen doet vermoeden dat ze in verband kunnen gebracht worden met een site met walgracht. Naast de fundamenten werden ook keramiekresten gevonden, vermoedelijk uit de 16de eeuw.

Geschiedenis Pedemolen

In de 14de eeuw is er in de bronnen voor het eerst sprake van een molen in Pede toen hij werd aangekocht door de Heer van Gaasbeek. Volgens sommige bronnen werd de molen afgebeeld op een aantal werken van Pieter Breugel in de 16de eeuw ("De terugkeer van de kudde", 1565 en "Ekster op de galg", 1568), voordat de molen werd verwoest door een brand circa 1656 en opnieuw werd opgebouwd. In de 18de eeuw werden er verschillende aanpassingen uitgevoerd aan de molen.

Om deze vondst verder te beschermen, zal de vorm van de vijver ter plekke worden aangepast. De archeologen maken nu werk van een volledig opgravingsrapport.