Reddingsactie voor historische witloofrassen

maa 6 aug 2018

Wetenschappers willen een stukje Vlaams-Brabants levend erfgoed redden. Omdat jaar na jaar het aantal witlooftelers daalt, is de Katholieke Universiteit Leuven in een sneltempo een witloofbibliotheek aan het samenstellen met daarin zo’n 200 unieke witloofrassen.

Het witte goud, zo werd het witloof vroeger genoemd. De teelt heeft de regio rond Kampenhout heel wat rijkdom bijgebracht, maar vandaag is de witloofteelt een intensieve arbeid met relatief lage opbrengsten. Gevolg: heel wat witlooftelers haken of gaan met pensioen, maar de opvolging staat niet klaar. Ooit waren ze nog met 7.000, vandaag met 100. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Met het verdwijnen van witlooftelers, verdwijnen ook de historische witloofrassen. Telers hebben witloofzaad vaak van generatie op generatie doorgegeven, waardoor het sterke rassen zijn geworden die beter aangepast zijn aan de grond en beter bestand tegen ziekten. Daarom willen wetenschappers van de KU Leuven zo’n 200 unieke witloofrassen nu verzamelen in een bibliotheek. Die zal ook zo’n 1.000 soorten van witloof op hydrocultuur bevatten.

De bibliotheek komt er in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant en de Nationale Proeftuin voor Witloof in Herent. De bibliotheek is er niet alleen om de rassen te bewaren en om wetenschappelijk onderzoek te verrichten, het moet ook telers in staat stellen om snel de unieke witloofrassen te telen, zonder helemaal vanaf nul te moeten herbeginnen.