150813_triptiek2.jpg

Vilvoorde restaureert triptiek Jean-François Portaels

woe 19 aug 2015

Vilvoorde gaat de triptiek van schilder Jean-François Portaels in de kerk Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop restaureren. Dit ter voorbereiding van de 200-ste verjaardag van de Vilvoordse schilder in 2018. 

Jean-François Portaels werd in 1818 in Vilvoorde geboren. Hij mag gerust tot de meest invloedrijke kunstenaars van het einde van de 19e eeuw gerekend worden. Hij verwierf ook heel wat faam als directeur van de Academie van Schone Kunsten van Gent en Brussel. In zijn eigen vrij atelier liet hij jonge talenten zoals Wauters, Agneessens, Van Gogh en Ensor hun ware talenten ontdekken, wars van disciplines of kunststromingen.

In 1852 schilderde hij de befaamde triptiek en schonk het aan de kerk Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop om het nieuwe altaar te verfraaien. Het centrale paneel van de triptiek toont het bezoek van Maria, zwanger van Jezus, aan haar nicht Elisabeth. Op de zijpanelen staan Petrus en Johannes De Doper. Het schilderij toont duidelijk het grote talent van Portaels. Zoals wel vaker in zijn werk gebruikt hij een Bijbels thema om de figuren met de juiste oosterse kledij en in het juiste landschap af te beelden, wat voordien niet gebruikelijk was. In 1918 verhuisde het naar de huidige plaats, aan de rechterkant van het koor boven het koorgestoelte.

In 2018 viert Vilvoorde zijn 200ste verjaardag en naar aanleiding daarvan wil de stad de triptiek in zijn oude glorie herstellen. “Het doek zal in de kerk zelf gerestaureerd worden”, zegt schepen voor Cultuur Johan Serkeyn. “Maar het verplaatsen is een delicaat werk dat door een gespecialiseerde firma gebeurde. Het schilderij meet immers 6 meter en hangt boven het kostbare koorgestoelte van de kerk. Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium zal het schilderij nu onderzoeken en een restauratiebehandeling voorstellen”, aldus Serkeyn.