De volksmuziekstage in Gooik is aan z'n 45ste editie tie
© Patrick Clerens

Vijf dagen lang folk in Gooik: “Muziekstage brengt generaties samen”

din 20 aug

In Gooik is de jaarlijkse folkstage van start gegaan. Voor de 45ste keer trekken meer dan 400 muzikanten uit heel België en Nederland naar het Pajottenland om vijf dagen lang volledig op te gaan in de wereld van folk. “Met een leeftijdsverschil van maar liefst 81 jaar tussen de oudste en jongste deelnemer, brengt de stage generaties samen”, klinkt het.

Maar liefst 412 deelnemers, verdeeld over 25 verschillende sessies, krijgen les van ervaren muzikanten uit de folkscene. De stage is dan ook volledig volgeboekt. “Van viool en percussie tot zang, mandoline, chromatisch en diatonisch accordeon”, zegt Lise Smolders van Muziekmozaïek. “Er zijn lessen voor elk niveau, waarin je je instrumentvaardigheden kunt aanscherpen, samenspel kunt leren in ensembles, je kunt verdiepen in folkharmonie of de kunst van folkdans kunt ontdekken. Wat deze Stage uniek maakt, is dat je zelfs zonder enige voorkennis instrumenten zoals doedelzak, draailier, hakkebord of hommel kunt leren spelen in een intensieve spoedcursus van vijf dagen.”

De sessies vinden plaats in verschillende locaties verspreid over het centrum van Gooik. Alle deelnemers overnachten ter plaatse in tenten of kampeerwagens. Het epicentrum van de stage is zaal Familia, waar samen wordt gegeten, gedronken en tot in de late uurtjes gejamd. Donderdagmiddag worden de bewoners van het nabijgelegen woonzorgcentrum getrakteerd op een optreden. “Na de dagelijke sessies is het 's avonds tijd voor liveconcerten in de Sint-Niklaaskerk. Daarna wordt er volop gedanst in zaal Familia op de muziek van Belgische artiesten. Voor de concerten zijn tickets aan de deur verkrijgbaar, en de folkbals zijn helemaal gratis”, zegt Smolders.

Opvallend is dat één op de vier deelnemers jonger is dan 16 jaar. “Kinderen vanaf 4 jaar kunnen, samen met hun ouders, hun eerste stappen in de folkwereld zetten. Ze maken kennis met vier typische folkinstrumenten: doedelzak, draailier, hakkebord en hommel”, gaat Smolders verder. “Ze hoeven niet meteen een instrument te kopen, er zijn speciale kindermaatinstrumenten aanwezig”, besluit Smolders.