londerzeel_van_esbroek.jpg

Kleindochter van Eduard Van Esbroeck schenkt schilderijen aan Londerzeel

vrij 16 sep 2016

Drie werken van de Londerzeelse kunstenaar Eduard Van Esbroeck zijn terug in Londerzeel dankzij een schenking van kleindochter Lucie Van Esbroeck. De werken zullen een prominente plaats krijgen in één van de gemeentelijke gebouwen.

Lucie Van Esbroeck, kleindochter van kunstenaar Eduard Van Esbroeck (1869 -1949) schenkt drie waardevolle schilderijen aan de gemeente Londerzeel. Eduard Van Esbroeck is geboren in Londerzeel en oom van de bekende beeldhouwer Pol Van Esbroeck. Hij is ook een uiterst getalenteerde portretschilder. "We zijn dan ook heel blij dat Eduard Van Esbroeck via z'n schilderijen terug thuis is in zijn geboortedorp”, reageert schepen van Cultuur Gerda Verhulst (N-VA). Als kunstenaar trok Van Esbroeck naar Rome, Milaan, Venetië, Firenze, Napels, Londen en Parijs om zich te verdiepen en verder te bekwamen in de schilderkunst. Enkele bekende werken zijn onder andere ‘De onrechtvaardige veroordeling’ (in de kerk van de H. Servatius in Schaarbeek), ‘De Kruisweg’ (in de H. Mariakerk in Schaarbeek), ‘De Beeldhouwer’ (gemeentehuis van Londerzeel) en de ‘Trooster der slaven’ (in Sint-Jozefskerk, Londerzeel).

Aan de schenking ging wel een hele voorgeschiedenis vooraf. "Toen Lucie van Esbroeck in Brussel een nieuwe matras ging kopen, moest zij haar naam opgeven bij de bestelling. De verkoopster noteerde haar naam en vroeg of zij misschien van Londerzeel was. Toen ging de bal aan het rollen: zij legde uit dat haar grootvader van Londerzeel was. Ze wilde eigenlijk eens met de schepen van cultuur afspreken. De verkoopster heeft mijn naam opgegeven en Lucie Van Esbroeck is dan op haar gezegende leeftijd naar Londerzeel gekomen om het voorstel van de schenking te bespreken", vertelt schepen Verhulst. Zij is samen met de archivaris van de gemeente drie werken gaan afhalen bij Lucie Van Esbroeck thuis in Louvain-La-Neuve. Het gaat om een portret van de moeder van de kunstenaar, een zelfportret op jonge leeftijd en een zelfportret op oudere leeftijd. De waarde van de werken is moeilijk in te schatten. De werken worden voorlopig veilig opgeslagen in de speciaal geconditioneerde ruimte van het archief in het nieuwe gemeentehuis. "Er wordt nu uitgekeken waar er nog muren vrij zijn in één van de openbare gemeentelijke gebouwen", besluit Verhulst nog.