De gemeente Grimbergen looft 400 000 euro uit aan wie vier schilderijen die tijdens de Eerste Wereldoorlog verdwenen uit de kerk van Beigem, in goede staat terugbezorgt. De kunstwerken zijn van de hand van een anonieme Vlaamse Primitief.
Grimbergen looft 400 000 euro uit voor 4 verdwenen schilderijen
In 1775 kocht pastoor Frencken de vier schilderijen, waarvan je hier een replica ziet, om ze in de kerk van Beigem te hangen. Maar aan het begin van de Eerste Wereldoorlog verdwenen ze. Na de grote brand van 13 september 1914 waren de kunstwerken spoorloos. Marc Van Godtsenhoven, schepen van Cultuur en Erfgoed Grimbergen, vertelt : “In 1831 lag Beigem in de oorlogszone en samen met de kerk is ook de wijk Koppendries toen in de vlammen opgegaan. Men is er lange tijd van uit gegaan dat deze vier meesterwerken in de vlammen zijn opgegaan. Maar getuigen zeggen dat ze geen restanten van de verbrande schilderijen gevonden hebben in de uitgebrande kerk van Beigem”.
Waar de schilderijen terecht gekomen zijn en of ze de twee wereldoorlogen hebben overleefd, is dus niet duidelijk. De vier werken maken deel uit van een reeks van zes schilderijen van de "Meester van het Beigemse Altaarstuk". De twee andere stukken hangen in musea in Dijon en Philadelphia. Het zijn werken van een anonieme Vlaamse primitief, die gewerkt heeft in een Brussels atelier rond 1520, de omgeving van Barend van Orley. Vandaar ook de renaissancistische elementen in zijn werken.
Het zijn échte topstukken. Zo hebben ze alle vier geschitterd op de grote overzichtstentoonstelling van de Vlaamse primitieven in Brugge in 1902. Nu hoopt de gemeente Grimbergen de stukken opnieuw naar hun thuishaven te brengen.