wolvertem_sarens.jpg

Contract van 450 miljoen euro voor Wolvertemse kranenbouwer

woe 21 sep 2016

Kranenbedrijf Sarens uit Wolvertem heeft het grootste contract ooit uit z'n geschiedenis binnengehaald. Sarens mag voor liefst 450 miljoen euro meebouwen aan het grootste olieproject vandaag ter wereld in Kazachstan. Totale kost: 33 miljard euro.

Sarens, wereldmarktleider op het vlak van kraanverhuur, zware hijsactiviteiten en speciaal transport, heeft de grootste projectovereenkomst in zijn geschiedenis ondertekend met Tengizchevroil (TCO). Dit Amerikaans/Russisch/Kazachs consortium exploiteert één van de grootste olie- en gasvelden ter wereld. Het Tengiz-veld, zowat 2.500 km² groot, ligt ten noordoosten van de Kaspische Zee, in een barre streek waar de temperaturen tussen -40 en +plus 40 graden schommelen. Uitgerekend hier werd in 1979 een van de grootste oliereserves ontdekt. Vandaag worden er 600.000 vaten olie per dag opgepompt, maar over vier jaar wil TCO er de helft meer olie oppompen. Om dit te realiseren wordt nu ook een beroep gedaan op Sarens.

Het Wolvertemse bedrijf zal o.m. de speciale modules transporteren voor de nieuwe installatie van in totaal zo'n 350.000 ton. Het materieel dat Sarens in stelling brengt om al die tonnen staal te verschepen van Zuid-Korea naar Kazachstan is indrukwekkend: transportplatformen met in totaal 12.000 wielen, ruim 100 kranen en pontons die samen een watervlak van 90 bij 30 meter beslaan. Het bedrijf koopt ook voor liefst 70 miljoen euro nieuw materieel aan.  Voorts kreeg Sarens de opdracht om twee overslaghavens te ontwikkelen en uit te baten. Een hiervan is gesitueerd in Finland en een in Bulgarije. “Gedurende de looptijd van het project (2017 - 2020) rekenen we op een bijkomende tewerkstelling van ongeveer 150 gespecialiseerde medewerkers op de verschillende locaties van het project en ook ongeveer 250 lokale professionals uit de logistieke sector. In Wolvertem zelf komen er een dertigtal gespecialiseerde medewerkers bij," lichten voorzitter van de raad van bestuur Ludo Sarens en CEO Wim Sarens toe.