dsc04119.jpg

Beste Souper: de recepten van Chiro Far West Vilvoorde

zon 23 apr 2023

Voor hun deelname aan het Beste Souper hadden Marie en Inne van Chiro Far West in Vilvoorde nog nooit tajine gemaakt. Alsof de uitdaging nog niet groot genoeg was, zat er nog een extra addertje onder het gras. Inne is vegetarisch en dus toverden ze een veggie variant op tafel. Weetje: Marie en Inne stopten een rode draad in hun menu. Kun jij hem achterhalen?

 

Tajine

Benodigdheden

  • Zoete aardappel
  • Wortel
  • Aubergine
  • 1 ui
  • Halve bol look
  • Gedroogde ontpitte pruimen
  • Kaneel
  • Suiker
  • Peper
  • Zout
  • Komijn
  • Currypoeder
  • Paprikapoeder
  • Ras el hanout
  • Kaneel
  • 2 bouillonblokjes
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 blik kikkererwten
  • Amandelen
  • Gekookte bieten
  • Koriander
  • Eieren

Ingrediënten niet afwegen, doe dit op gevoel. Dingen toevoegen en weglaten kan perfect.

Bereiding

  1. Zoete aardappel, wortel en aubergine in gelijke stukken snijden.
  2. Snij de ui in kleine stukjes. Ontvel en plet een halve bol look.
  3. Breng water aan de kook en doe hier de gedroogde ontpitte pruimen in. Zorg ervoor dat ze goed onder wat staan. Voeg véél kaneel en suiker toe. Zet geen deksel op de pot.
  4. Zet de tajine op het vuur, voeg olie toe en stoof de ui en look aan.
  5. Laat de hardste groenten eerst garen: zoete aardappel en wortel.
  6. Voeg na ongeveer 10 minuten de aubergine toe.
  7. Kruid met peper, zout, komijn, currypoeder, paprikapoeder, ras el hanout, kaneel en 2 bouillonblokjes.
  8. Voeg het blik tomatenblokjes toe. Vul het lege blik met water en giet dit ook bij de tajine.
  9. Doe het blik kikkererwten bij de mengeling.
  10. Zet een pannetje met amandelen op het vuur. Laat de amandelen zonder vetstof bruinen en haal het terug van het vuur.
  11. Laat de tajine met gesloten deksel pruttelen tot alles gaar is.
  12. Voeg de blokjes gekookte biet toe.
  13. Voeg de helft van de pruimen en amandelen toe, samen met de verse, gehakte koriander. Roer alles goed om en breng verder op smaak. Aanrader: veel proeven!
  14. Maak kuiltjes en giet in ieder kuiltje een ei. Doe op de eitjes een klein beetje ras el hanout en garneer verder met de rest van de pruimen en amandelen. Een blaadje koriander zorgt voor wat extra kleur.
  15. Doof het vuur en laat de tajine nog even gesloten staan. De eitjes krijgen zo de kans om nog even verder te koken. Let op: Het is de bedoeling dat de dooier nog lopend is.

 

Rode bieten-chocoladecake

Benodigdheden

  • 100 ml koolzaadolie
  • 175 g gekookte bietjes, goed uitgelekt
  • 175 g suiker
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 50 g cacaopoeder
  • 200 g yoghurt
  • 2 koffielepels vanille extract of poeder
  • Snuifje zout

Voor het glazuur:

  • Gesmolten boter
  • Philadelphia
  • Rode bietensap
  • Suiker
  • Seizoensgebonden versiering: amandelschaafsel, cranberrycompote, blauwe bessen, etc.

 

Bereiding

Cake

  1. Verwarm de oven tot 180°.
  2. Bekleed een cakevorm met bakpapier.
  3. Pureer de bieten.
  4. Doe de gepureerde bieten in een beslagkom, voeg de overige ingrediënten toe, samen met een snuifje zout. Meng tot uniform mengsel.
  5. Doe het mengsel in de bakvorm en zet 50 tot 60 minuten in de oven.
  6. Controleer met een houten prikker of de cake gaar is. Het stokje moet proper terug uit de cake komen.

Glazuur

  • Doe alle ingrediënten in een kom en meng tot een gladde massa.
  • Haal de cake uit de over en laat even afkoelen. Besmeer de cake nadien met het glazuur en werk af met versiering naar keuze.

De Cort Unplugged 0% Vol.

Benodigdheden

  • Honing
  • Bietensap
  • Tabasco
  • Ijsblokjes
  • De Cort Unplugged 0% Vol.
  • Spuitwater

Bereiding

Voeg alles naar gevoel samen in een shaker. Goed schudden. Doe het mengsel in een glas en voeg nog een schuitje spuitwater toe. Nog wat extra honing erbovenop, een beetje versiering en de cocktail is klaar om geserveerd te worden.