dsc01708.jpg

Beste Souper: de recepten van Buurtcomité Kobbegem

zon 9 apr 2023

Nele en Anja, beiden afkomstig uit Asse en lid van Buurtcomité Kobbegem bereiden voor onze juryleden een smaakvolle choucroute met zalm, gevolgd door een sabayon met aalbessencider. Wat de kijker niet weet is dat beide duo’s maar net op tijd wisten dat ze zelf kool moesten fermenteren. Gelukkig kwam alles goed.

 

Zalm met mosterdkorstje op een bedje van choucroute

Benodigdheden

  • 400 g zuurkool
  • 300 g ongezouten spek (dik gesneden)
  • Eetlepel smout
  • 2 ajuinen
  • 1 appel
  • 2 kruidnagels
  • 5 jeneverbessen
  • enkele takjes tijm
  • enkele laurierblaadjes
  • zout
  • 1 dl witte wijn
  • witte wijn
  • 800 g aardappelen
  • 600 g zalm met vel
  • 2 klontjes boter
  • 1 klont boter
  • grof zout
  • peper
  • Eetlepel graanmosterd
  • Koffielepel scherpe mosterd
  • 50 g panko
  • ¼ citroen
  • Enkele plukjes waterkers

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Breng een casserole met gezouten water aan de kook.
  3. Zet de tweede casserole ook op het vuur. Laat er een flinke eetlepel smout in smelten.
  4. Snijd het spek in reepjes en bak ze in de hete vetstof.
  5. Pel de uien en snijd ze in kleine stukken.
  6. Laat de ui meestoven als het spek gekleurd is.
  7. Kneus de jeneverbessen met een pan of kom en voeg ze met de kruidnagels toe aan de stoofpot.
  8. Maak een bouquet garni van enkele takjes tijm en enkele laurierblaadjes. Doe de bouquet garni in de casserole.
  9. Voeg er de zuurkool aan toe en meng het geheel onder elkaar.
  10. Schil de appel en rasp hem boven de casserole bij de ui en het spek.
  11. Blus het geheel met de witte wijn, zet een deksel op de casserole en laat het geheel een half uur rustig pruttelen. Roer af en toe eens door de stoofpot.
  12. Kook de aardappelen gaar in de casserole met gezouten water.
  13. Verdeel de zalm in porties.
  14. Boter de ovenschaal in en leg er de moten zalm in met de velkant onderaan.
  15. Druppel er wat witte  wijn over en kruid de moten met grof zout en peper.
  16. Neem een kommetje en doe er de boter in, gevolgd door de graanmosterd en de scherpe mosterd. Meng het geheel onder elkaar.
  17. Meng er tenslotte de panko en het citroensap onder en doe er een laagje van op de moten vis.
  18. Schuif de ovenschaal in de oven tot het korstje gekleurd is en de zalm gaar is.
  19. Giet de aardappelen af als ze gaar zijn.
  20. Haal de vis uit de oven.
  21. Schep wat van de puree op een bord en leg er de zuurkool met spekjes bij.
  22. Werk het bord af met een stukje zalm en enkele plukjes waterkers.

Sabayon met aalbessencider

Benodigdheden

  • 100 g eidooiers
  • 100 g aalbessencider (van De Ciderbrouwerij in Kobbegem)
  • 65 g suiker
  • 0,5 vanillestok, het merg
  • 200 g aalbessen
  • 1 pot vanille-ijs
  • Volle room
  • Venkelloof

Bereiding

  1. Doe de eigelen in een steelpan.
  2. Voeg de suiker, het vanillemerg en de cider toe aan de eigelen.
  3. Klop het koude mengsel met een garde en zet het pannetje vervolgens op een zacht vuur.
  4. Klop het mengsel ononderbroken met de garde tot je een schuimige sabayon krijgt.

 

Cosmopolitan op basis van De Cort Grains Vodka

Benodigdheden

Rode bessen siroop

  • 50 g rode bessen
  • 50 g suiker
  • 120 ml water
  • 1/8 koffielepel zeezout

Cosmopolitan

  • 4 eetlepels De Cort Grains Vodka
  • 4 eetlepels Cointreau
  • 5 koffielepels rode bessen siroop
  • 120 ml Prosecco
  • Sap van een halve limoen
  • Ijsklontjes

Bereiding

Rode bessen siroop

  1. Haal de rode bessen van de takjes en was ze.
  2. Doe in een steelpan en voeg de suiker, water en zeezout toe.
  3. Breng op gemiddeld vuur aan de kook en zet het vuur laag.
  4. Laat 5 minuten sudderen.
  5. Schenk in een fijne zeef (die je op een schaaltje hebt geplaatst) en laat uitlekken. Druk met een lepel de laatste beetjes sap door de zeef.
  6. Laat licht afkoelen.

Cosmopolitan

  1. Haal de rode bessen van de takjes en was ze.
  2. Doe in een steelpan en voeg de suiker, water en zeezout toe.
  3. Breng op gemiddeld vuur aan de kook en zet het vuur laag.
  4. Laat 5 minuten sudderen.
  5. Schenk in een fijne zeef (die je op een schaaltje hebt geplaatst) en laat uitlekken. Druk met een lepel de laatste beetjes sap door de zeef.
  6. Laat licht afkoelen.