Aantal faillissementen in bouwsector piekt: “Gelijk wie kan starten, dat is niet langer houdbaar”

zon 7 mei 2023

Het aantal faillissementen in Vlaams-Brabant piekt. De voorbije zes maanden werden in onze provincie 571 faillissementen uitgesproken. Nooit eerder waren er dat zoveel. Vooral de bouwsector wordt getroffen. “Waar we voor vreesden, dreigt werkelijkheid te worden", zegt sectororganisatie Bouwunie.

In Vlaanderen gingen de voorbije zes maanden meer dan 3.300 ondernemingen failliet. Dat blijkt uit een analyse van data-expert GraydonCreditsafe. De provincie Vlaams-Brabant ligt met 571 falingen op recordkoers. De zwaarst getroffen sector is de bouw. "Wanneer we de cijfers op provinciaal niveau benaderen, springt de evolutie in Vlaams-Brabant meteen in het oog", klinkt het bij GraydonCreditsafe.

Bij Bouwunie zijn ze niet verbaasd over de cijfers. De sectororganisatie wijst onder meer naar de coronajaren. "We zijn op weg om de faillissementscijfers van vorig jaar te overtreffen. Door de pandemie moesten heel wat bedrijven hun reserves aanboren. Tijdens corona kregen bedrijven heel wat steun van de overheden, zodat ze een faillissement konden afwenden. Maar die steun is nu voorbij”, zegt Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie.

Na corona volgden de stijgende materiaal- en energieprijzen, stijgende hypotheekrente en loonindexeringen. “Anderzijds speelt het hoge aantal starters ironisch genoeg ook een rol”, gaat Waeytens verder. “Nu kan gelijk wie zonder enige beroeps- of bedrijfskennis in de bouwsector starten. Het is duidelijk dat dit niet langer houdbaar is. Jonge bedrijven zijn kwetsbaarder, net omdat ze nog geen of onvoldoende financiële buffer hebben. Hoe meer starters, hoe groter het risico op meer faillissementen.”

Bouwunie dringt andermaal aan op een alternatief voor de in Vlaanderen afgeschafte vestigingswet. “Sinds de afschaffing heb je geen bedrijfskennis of specifieke beroepskennis meer nodig om te starten, waardoor veel starters zich met te weinig voorkennis en bagage in het ondernemersavontuur storten”, aldus Waeytens.