De rechtsprocedure van 9 randgemeenten om een uittreding uit de waterintercommunale Vivaqua af te dwingen ,wordt onverminderd voortgezet. De 9 eisen nu ook de vernietiging van de beslissing van tot fusie met Hydrobu. Dat meldt burgemeester Luc Deconinck van Sint-Pieters-Leeuw die de procedure opstartte samen met Dilbeek, Machelen, Steenokkerzeel, Grimbergen, Merchtem, Tervuren, Kortenberg en Wemmel.
9 gemeenten zetten procedure tegen Vivaqua voort
Vivaqua weigert in te gaan op de eis van de 9 gemeenten om uit te treden, ondanks het feit dat dit wettelijk mogelijk werd gemaakt door het gewestelijk samenwerkingsakkoord uit 2014 betreffende gewestoverschrijdende intercommunales. De 9 gemeenten willen uittreden omdat ze onvoldoende inspraak hebben in de intercommunale, die ze 6 Brusselse gemeenten wordt gedomineerd. De 9 zien ook de fusie met de Brusselse waterintercommunale Hydrobu totaal niet zitten. Hydrobru kampt namelijk met een enorme schuldenberg, terwijl Vivaqua financieel gezond is. De algemene vergadering van Vivaqua gaf dinsdag ondanks het Vlaams protest groen licht voor deze fusie.
"Onze eis aan de rechter om Vivaqua te verplichten om deze algemene vergadering uit te stellen tot hij een vonnis velde over onze eis tot uittreding werd enkele dagen terug afgewezen, maar de rechtsprocedure om uit te kunnen treden wordt onverminderd voortgezet. Er zal in maart 2017 hierover gepleit worden. Tegelijk eisen we nu ook dat de beslissing tot fusie ongedaan wordt gemaakt. Vivaqua heeft thans 400 miljoen euro eigen middelen en 200 miljoen euro leningen, maar bij Hydrobu is dat respectievelijk 100 en 500 miljoen. Deze fusie impliceert dus een zwaar verlies voor Vivaqua en een serieuze vermindering van de waarde van ons aandeel in deze watermaatschappij", aldus Leeuws burgemeester Deconinck.