15 gemeenten uit de Rand zetten de samenwerking stop met de Brusselse waterdistribiteur Vivaqua. “De Vlaamse gemeenten worden niet au serieux genomen door de Brusselse intercommunale”, zegt de Leeuwse burgemeester Deconinck in gesprek met RINGtv. “Daarom maken we gebruik van een clausule die staat in het samenwerkingsakkoord dat we vorig jaar afsloten met Vivaqua”, aldus Deconinck.
15 gemeenten in de Rand willen geen waterbedeling meer vanuit Brussel
Het botert al een tijdje niet meer tussen de Brusselse intercommunale Vivaqua en de gemeenten uit de Rand. Vorig jaar al trokken Dilbeek en Sint-Pieters-Leeuw naar de Raad van State omdat vijf Franstalige directeurs aan het hoofd staan van Vivaqua. Volgens de taalwetgeving moet de intercommunale ook Nederlandstalige directeurs hebben. “We hebben daar in de Raad van Bestuur nog geen kwart van de vertegenwoordigers. We voelen ons dus miskend. Bovendien wil VIVAQUA fuseren met het noodlijdende Hydrobru, een andere intercommunale die drinkwater verdeelt en regen- en afvalwater afvoert. Door de fusie zou VIVAQUA echter ook 500 miljoen euro schulden erven van Hydrobru. Een factuur die de Randgemeenten echter niet willen betalen”, benadrukt Deconinck.
Sint-Pieters-Leeuw start daarom een juridische procedure om uit de Brusselse intercommunale VIVAQUA te kunnen treden. Ook Halle,Dilbeek, Machelen, Tervuren en Wemmel hebben de uitstap de volgende weken geagendeerd op de gemeenteraad.
De inwoners in de Rand hoeven zich voorlopig geen zorgen te maken. Zo moet VIVAQUA nog zeker tot februari 2018 water leveren in de Rand.