20170521_174445.jpg

Wie is verantwoordelijk voor afval in Maalbeek Grimbergen?

maa 22 mei 2017
Er drijft opvallend veel afval in de Maalbeek ter hoogte van de Westvaartdijk in Grimbergen, op de plaats waar de brug over de Maalbeek vervangen wordt. Dat meldt een alerte en verontruste kijker aan onze redactie. 

Onze redactie kreeg al meermaals foto's van een verontwaardigde kijker, die de toestand week na week ziet verslechteren. Hij vraagt zich luidop af wie verantwoordelijk is voor die vervuiling en waarom er niet opgetreden wordt.

Volgens schepen van Leemilieu Eddie Boelens is het een tijdelijk probleem. "Aan de monding van de Maalbeek bevindt zich een sluissysteem waardoor zwerfvuilafval uit de Maalbeek tegengehouden wordt en een deel van het zwerfvuil dat in het kanaal rondddrijft aangezogen wordt. Daardoor komt er inderdaad heel wat zwerfvuil terecht op deze plek. Waterwegen en Zeekanaal staat in voor het  regelmatige opruimen van deze smurrie die anders in de beek en het kanaal zou blijven ronddrijven. Vanwege de werken die momenteel daar in de buurt bezig zijn, zou de site momenteel moeilijk bereikbaar zijn waardoor het ruimen niet even stipt gebeurt."

het gemeentebestuur rekent erop dat Waterwegen en Zeekanaal de verantwoordelijkheid neemt om de rommel die daar samentroept regelmatig op te ruimen. "We betreuren het echter ook heel erg dat er mensen zijn die zonder scrupules zwerfafval in de beek en het kanaal gooien. De waterkwaliteit van de beek en het kanaal en een proper leefmilieu in de Maalbeekvallei liggen ons nauw aan het hart", besluit Boelens.

(Foto's: Hugo Verbiest)