asse_ringweg2.png

Studie nieuwe ringweg Asse minimaliseert onteigeningen, zegt ARMA

woe 30 sep 2015

De actiegroep ARMA maakt brandhout van het tracé dat door de gemeente Asse weerhouden werd voor de fel besproken nieuwe ringweg. Volgens ARMA is de voorbereidende studie niet objectief. De studie biedt bovendien geen oplossing voor het fileleed en minimaliseert het aantal onteigeningen.

Eind maart stelde de provincie tijdens een druk bijgewoonde informatievergadering de studie voor die ze had laten uitvoeren over de ringweg in Asse. Daaruit bleek dat van de 17 onderzochte tracés het oorspronkelijke, vernietigde tracé - mits een aantal aanpassingen - toch het beste is. De actiegroep die tegen een ringweg door Asse is, maakt brandhout van die studie. “We hebben het milieueffectenrapport grondig bestudeerd en de conclusie is vernietigend. Het plan-MER is duidelijk vooringenomen. Het is een studie die op maat werd geschreven. Dat blijkt uit een aantal zaken”, zegt Nathalie Meert van de actiegroep ARMA.

Volgens de actiegroep zijn de alternatieve tracés niet op een gelijkwaardige manier onderzocht en worden de negatieve aspecten van het voorkeurstracé geminimaliseerd of zelfs verzwegen. De actiegroep blijft erbij dat het voorkeurstracé te dicht bij het centrum ligt, te smal is en de files in Asse niet zal oplossen. “De files verdwijnen op de steenweg in Asse maar ze verplaatsen zich wellicht naar de ringweg. Als men het centrum afsluit voor het verkeer en ook de andere toegangswegen ontoegankelijk maakt, zal de ringweg zoveel verkeer te verwerken krijgen dat dit zal leiden tot constante files”, verduidelijkt Marc Vandeweerdt van ARMA.

Volgens de actiegroep minimaliseert de studie ook het aantal onteigeningen dat nodig is om fase twee en drie van de ringweg te voltooien. “Volgens onze berekeningen zouden er 30 handelspanden en wooneenheden onder de sloophamer verdwijnen. Dat is veel minder dan de 10 woningen die in het rapport vooropgesteld worden”, aldus nog Vandeweerdt.

ARMA eist dat de studie opnieuw wordt gedaan en pleit voor een ringweg die niet door maar rond het centrum gaat. De actiegroep wil ook de bevolking van Asse informeren over de plannen die nu op tafel liggen. Arma organiseert daarom volgende week dinsdag 6 oktober om acht uur 's avonds een infosessie in restaurant Den Bloeyenden Weyngaerdt in Asse.