cogebi_lot.jpg

Sociale onrust bij isolatiefabrikant Cogebi in Lot

don 16 jul 2015

Bij isolatiefabrikant Cogebi in Lot (Beersel) heeft het personeel vanmorgen het werk neergelegd. De werknemers zijn niet te spreken over het sociaal plan dat de directie heeft uitgewerkt voor de herstructurering die in mei werd aangekondigd. Daarbij moeten 41 jobs verdwijnen. 

De herstructurering is het gevolg van de beslissing van het Russische moederbedrijf Elinar om de productie van warmtebestendig isolatiepapier over te hevelen naar Rusland. Daardoor wordt het personeelsbestand bij Cogebi in Lot gehalveerd. De Beerselse vestiging zal enkel nog dit basisproduct verdelen. Het is al de derde herstructurering op 5 jaar tijd. Gisteren heeft het personeel het werk neergelegd voor een personeelsvergadering en ook vandaag zal er vakbondsprotest zijn. “We willen meer duidelijkheid van de directie’, zegt Jan Baetens van de christelijke vakbond.

"We zijn er niet over te spreken dat de directie de informatie- en consultatiefase van de onderhandelingen eenzijdig heeft afgesloten terwijl nog vele van onze vragen niet beantwoord waren zoals de exacte boekhoudkundige cijfers voor 2014. Gisteren heeft men ons dan een sociaal plan voorgelegd dat te nemen of te laten was. Maar dat beperkte zich tot de wettelijke minima. Tegelijk eiste men dat we voor de toekomstige arbeidsvoorwaarden een blanco-cheque zouden ondertekenen", aldus Baetens.

De vakbonden eisen dat er opnieuw onderhandeld wordt. Ze eisen dat een deel van de winst, die vorig jaar gerealiseerd werd door de inleveringen van het personeel, in het sociaal plan voor een deel terug gegeven wordt aan het personeel. Ook willen ze dat de directie investeert in opleidingen voor wie ontslagen wordt om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Tot slot willen ze garanties voor wie aan de slag kan blijven. Vanmiddag zitten directie en vakbonden opnieuw rond de tafel.