Gemeenten die vrijwillig een fusie aangaan met een buurgemeente krijgen een financiële bonus in de vorm van een schuldovername. Dat staat in de conceptnota ‘Stimulering vrijwillige fusie’ van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans. Die conceptnota kreeg vrijdag groen licht van de Vlaamse regering.
Schuldovername voor gemeenten die fuseren
Zoals voorzien in het regeerakkoord zet Vlaanderen in op de vrijwillige fusies van gemeenten. Die fusies zijn geen doel op zich maar een middel om te komen tot meer bestuurskrachtige lokale besturen. Om gemeenten aan te moedigen de stap te wagen, heeft de Vlaamse overheid een financiële bonus voorzien in de vorm van een schuldovername door de Vlaamse overheid. Concreet gaat het over 500 euro schuld per inwoner die in de deelnemende gemeenten woont.
Voorts belooft de Vlaamse overheid een grotere autonomie en extra bevoegdheden voor middelgrote steden en gemeenten. Het is de bedoeling dat de nieuwe gefusioneerde gemeenten na de verkiezingen van 2018 van start gaan.
Welke fusies zijn mogelijk in Halle-Vilvoorde?
Het Vlaams Instituut voor Economie en Samenleving (VIVES) maakte vorig jaar een studie over welke gemeenten in Vlaanderen het best zouden fuseren. Daardoor zou het aantal gemeenten kunnen gehalveerd worden van 308 naar 152 nieuwe en grotere gemeenten en steden.
In de denkoefening is VIVES ervan uitgegaan dat elke gemeente met minder dan 15.000 inwoners het best kan fuseren met een grotere buurgemeente. Daarbij wordt geen rekening gehouden met de provinciegrenzen. Zo suggereert VIVES om Affligem met Aalst te laten fuseren, Liedekerke zou toegevoegd worden aan Denderleeuw en Roosdaal aan Ninove. (kaart VIVES)