uitwijzing.jpg

Protest tegen uitwijzing Armeens gezin in Oetingen

woe 30 dec 2015

In Oetingen, bij Gooik, veroorzaakt de uitwijzing van een Armeens gezin met twee jonge kinderen de nodige opschudding. Het gezin vluchtte bijna 5 jaar geleden naar België en integreerde zich goed, maar krijgt nu het bevel om ons land te verlaten.

Zo'n vijf jaar geleden kreeg Vahram Muradyan problemen in zijn thuisland Armenië. Hij weigerde als officier van de brandweer om een verslag over een dodelijk ongeval te vervalsen. Bij het ongeval met twee doden was de schoonzoon van een belangrijk politicus betrokken. Vahram vluchtte met z'n vrouw en twee kinderen naar ons land waar hij in Oetingen werd opgevangen in een huis van het OCMW. Maar net voor Kerstmis kreeg de Armeense familie slecht nieuws. Het gezin moet voor 17 januari het grondgebied verlaten. 
 
Vahram begrijpt de beslissing niet. "We zijn al vijf jaar hier. Mijn kinderen zitten hier al 5 jaar op school. Ik werk voor de gemeente bij de integratiegroep. Mijn vrouw zit in de kleuterklas bij de juffen." En ook bij het OCMW van Gooik is er veel onbegrip. "Het OCMW heeft de voorbije 4 jaar en half alles gedaan wat gevraagd wordt met betrekking tot opvang van vluchtelingen. We hebben het traject gevolgd wat moet gebeuren vanuit het ocmw, en dat de mensen moeten vertrekken dat betreuren wij enorm. Dat zijn mensen die zich in al die tijd op een perfecte manier hebben geïntegreerd", vertelt OCMW-voorzitter Jan Depester.
 
De Gooikse gemeenschap wil er dan ook alles aan doen om het gezin hier te houden.Of dat zal lukken, is nog afwachten.  Maar veel tijd is er alleszins niet meer. De gemeente Gooik, het OCMW en het oudercomité van de school zitten eerstdaags samen om alsnog een oplossing voor het gezin te zoeken.