controleactie_politie_dilbeek2.jpg

Politiezones Dilbeek, AMOW en TARL organiseren grootscheepse controleactie

don 13 okt 2016

In Dilbeek vond vandaag op vier verschillende locaties een grote verkeersactie plaats. Vooral bestelwagens en vrachtwagens werden gecontroleerd. Het initiatief ging uit van de politiezones Dilbeek, AMOW en TARL, die samen de politieassociatie PACE vormen. Ze kregen hulp van de Vlaamse belastingdienst, de douane en de sociale inspectie. In totaal namen meer dan 50 inspecteurs deel aan de actie.

"We controleren eerst en vooral op het gebruik van alcohol en drugs achter het stuur en de gordeldracht. Maar we breiden deze basiscontrole ook  uit naar de rij- en rusttijden, technische eisen en op overlading, bederfbare goederen of voedsel. En ook met de mensen van de sociale inspectie wordt gecontroleerd op zwartwerk, sluikwerk en de aanwezigheid van illegalen”, verduidelijkt Tom Hollevoet, hoofdinspecteur bij de politie Dilbeek.

Zulke grootscheepse acties kosten veel geld, manschappen en middelen, maar volgens de politie en de verschillende overheidsdiensten hebben ze wel degelijk nut. Bijvoorbeeld om systematische misbruiken vast te stellen en aan te pakken. Zo werd in april van dit jaar het rekeningrijden voor vrachtwagens ingevoerd, maar die maatregel wordt alsmaar vaker omzeild. 

Resultaten

Opvallend is dat van de 544 gecontroleerde chauffeurs niet 1 teveel gedronken had of drugs had geconsumeerd. Er werden wel 8 niet gekeurde voertuigen onderschept.

Bij de vrachtwagens hadden 2 bestuurders de rij- en rusttijden niet gerespecteerd. 5 vrachtwagens waren ook te zwaar geladen. Er werden 7 inbreuken op zwartwerk vastgesteld. De douane kon ook bijna 11.000 euro achterstallige boetes innen. De Vlaamse Belastingsdienst inde 20.500 euro achterstallige verkeersbelastingen.