pepingen_oppositie.jpg

Pepingse oppositie wil nieuw eenheidscollege op de been brengen

woe 13 jan 2016

Om een einde te maken aan de politieke impasse in Pepingen, stelt de oppositie voor om een eenheidscollege op de been te brengen. De CD&V-Sp.a-fractie vraagt daarbij een ‘gepaste’ vertegenwoordiging van de oppositie in het schepencollege. De kwestie zal besproken worden op de gemeenteraad van 21 januari. 

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 vormden Lijst van de Burger (LVB) en N-VA een coalitie die in de gemeenteraad één zetel op overschot had. Begin 2015 maakte schepen Peter Lacres, die verkozen werd op een N-VA-lijst, bekend dat hij voortaan als onafhankelijke zou zetelen. Sindsdien beschikt de LVB en N-VA niet langer over een meerderheid met alle gevolgen van dien. Zo werd de begroting 2016 niet goedgekeurd. Maar ook het meerjarenplan van de LVB-N-VA vertoonde een negatieve autofinancieringsmarge in 2019 waardoor het geen groen licht kreeg van de gewestelijke ontvanger.

Om te toestand te deblokkeren stelt de CD&V-Sp.a-fractie  voor om een eenheidscollege op de been te brengen waarvan ook de oppositie deel zou uitmaken. De oppositie, die momenteel met onafhankelijke schepen Lacres over een meerderheid beschikt, heeft het voorstel alvast geagendeerd op de gemeenteraad van donderdag 21 januari.  De bedoeling is dat er tegen 15 februari een nieuw bestuursakkoord wordt uitgewerkt en het nieuwe schepencollege kan geïnstalleerd worden.