bonte.png

Parket onderzoekt mogelijk schriftvervalsing bij voordrachtakte Vilvoords burgemeester Bonte

maa 10 okt 2016

In Vilvoorde worden de gemeenteraadsleden ondervraagd in een dossier over mogelijke schriftvervalsing door burgemeester Hans Bonte (Sp.a). Dat meldt Het Laatste Nieuws. Het onderzoek heeft betrekking op de voordrachtakte van de burgemeester en kwam er na een klacht van oppositieraadslid Alain Van Hende (Vilvocraten). 

Het onderzoek draait rond de voordrachtakte van burgemeester Hans Bonte. Nadat de gemeenteraadsleden die in 2012 ondertekend hadden, zou er immers nog een zinnetje aan toegevoegd zijn. Daarin werd bepaald dat schepen Serkeyn (Sp.a) waarnemend burgemeester zou worden, mocht Hans Bonte minister worden. Maar Sp.a belandde in het parlement op de oppositiebanken en dus bleef Bonte in Vilvoorde.

Volgens Alain Van Hende van de Vilvoordse oppositiepartij de Vilvocraten is de toevoeging van de zin een vervalsing van de voordrachtakte. Hij diende daarom een klacht in en intussen is het parket gestart met het ondervragen van de gemeenteraadsleden.

Bonte roept iedereen op zijn medewerking te verlenen aan het onderzoek

In een persmededeling roept Vilvoords burgemeester alle gemeenteraadsleden op om hun volledige medewerking te verlenen aan het onderzoek. Hij hekelt ook het feit dat het onderzoek er nu pas komt, vier jaar na de feiten. Hij dringt er bij de onderzoeksrechter dan ook op aan snel en doortastend te werken. Want volgens Bonte kan de huidige werkwijze een ontwrichtend effect hebben van het lokale bestuur. “Dit is ongetwijfeld ook de basismotivatie van indiener Alain Van Hende”, aldus de burgemeester in het persbericht. 

In een reactie stelt Peter Van Kemseke, fractieleider van oppositiepartij CD&V, dat het parket momenteel heel grondig moet uitzoeken of er niets aan de hand is. "Wij zouden het echter erg vinden moest Vilvoorde hierdoor in een politieke impasse belanden waarbij men de zwarte piet naar mekaar doorschuift. Vilvoorde is met de ondergrondse parking, parkeertarieven, ongeruste handelaars en dergelijke thans geconfronteerd met enorme problemen die belangrijke beslissingen vergen. Deze coalitie moet haar werk kunnen doen. Wij zullen rond dit gerechtelijk onderzoek alleszins geen politieke spelletjes spelen", aldus Van Kemseke. Open Vld-schepen Jo De Ro laat weten dat hij niet publiek wil reageren zolang hij geen verklaring heeft afgelegd bij de politie.