van_biesen.jpg

Ophef rond Van Biesen na racistisch incident in Kamer

don 15 sep 2016

In de Kamer is opschudding ontstaan over een uitspraak van Open VLD-Kamerlid Luk Van Biesen uit Kraainem. Hij zou na een tussenkomst van Sp.a-fractieleider Meryame Kitir over de sluiting van Caterpillar gezegd hebben “Ga terug naar Marokko”. “Als mijn tussenkomst verkeerd begrepen is, wil me verontschuldigen”, reageerde intussen Van Biesen.

Het debat handelde over Caterpillar in Gosselies. Na een interventie van Sp.a-fractieleidster Meryame Kitir ontstond er rumoer in het halfrond waarbij richting de liberale banken werd gekeken. Vervolgens maande Kristof Calvo (Groen) kamervoorzitter Siegfried Bracke aan om Van Biesen op de vingers te tikken omdat hij Kitir zou toegesnauwd hebben terug naar Marokko te keren. Kitir reageerde verbolgen voor de camera’s van Villa Politica (VRT). “We zitten in het huis van de democratie waar vrije meningsuiting absoluut geldt. Maar er zijn grenzen en die zijn vandaag bereikt”, aldus Kitir.

Volgens Van Biesen werden zijn woorden verkeerd geïnterpreteerd. “Dit zijn woorden die ik zeker nooit zou gebruiken, dit ligt niet in mijn aard. Daarvoor heb ik te veel respect voor iedereen in dit parlement en zeker voor mevrouw Kitir. Maar als mijn tussenkomst verkeerd begrepen is, wil ik me verontschuldigen”, aldus Van Biesen nadien in het halfrond.

Kitir laat het hier echter niet bij en wil met Kamervoorzitter Bracke overleg plegen over welk gevolg aan het incident moet gegeven worden.