abdij_affligem.png

Internationale belangstelling voor Abdijomgeving Affligem

woe 20 sep 2017

Maar liefst 31 ontwerpbureaus van over heel Europa gingen in op de oproep van de Vlaamse Bouwmeester voor een (her)inrichting van de abdijomgeving van Affligem. In het voorjaar van volgend jaar zal een definitief ontwerp worden weerhouden.

Begin 2017 ondertekenden de abdijgemeenschap van Affligem, de stad Aalst, de gemeente Affligem en het Regionaal Landschap Erembald-Kravaal een samenwerkingsakkoord omtrent de inrichting van de omgeving rond de eeuwenoude Benedictijnerabdij van Affligem. Daarop lanceerde de Vlaamse Bouwmeester een 'Open Oproep'. 

Volgens Bert De Roeck (N-VA), schepen van Leefmilieu in Affligem, tekenden daar maar liefst 31 ontwerpbureaus op in. "We kunnen rekenen op belangstelling uit Nederland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en natuurlijk ook uit eigen land. De Vlaamse Bouwmeester voert nu een eerste selectie uit, waarna een jury die nog verder zal herleiden tot de 4 meest beloftevolle bureaus."

Deze 4 bureaus zullen een voorontwerp tot herinrichting van de Abdijstraat en van het onoverzichtelijke kruispunt Abdijstraat-Langestraat opmaken. Zij moeten eveneens een ontwerp voor een onthaalplein en een voorstel van masterplan voor de Abdijomgeving opmaken. Vervolgens zal een jury de verschillende ontwerpen beoordelen om tot een definitief ontwerp te komen. Dat kan al in de lente van volgend jaar gebeuren. Volgens schepen De Roeck gaat het om een project dat Affligem als toeristische en recreatieve bestemming op de kaart zal zetten.