Groen Grimbergen wil Eandis-stemming overdoen

woe 28 sep 2016

In Grimbergen dringt Groen, dat deel uitmaakt van de meerderheid, aan op een herziening van de Eandis-stemming. Grimbergen stemde onlangs voor de verkoop van 14 % van de Eandis-aandelen aan een Chinees staatsbedrijf. Maar volgens Groen was de gemeente toen onvoldoende op de hoogte van de gevaren waarvoor Staatsveiligheid intussen gewaarschuwd heeft. Groen Grimbergen dringt er bij Eandis ook op aan de beslissing uit te stellen.

“Wij willen die beslissing herroepen omdat wij op het ogenblik van de gemeenteraad, 29 augustus, niet over dezelfde informatie beschikten als vandaag. Op basis van dat dossier toen konden wij niet de ernst van de situatie inschatten. Het is pas op het ogenblik dat je de interviews en achtergrondreportages leest in de media, dat je je vragen begint te stellen. Ook de brief van de Staatsveiligheid maakt duidelijk dat dit een ernstige zaak is. Daarom willen we dit opnieuw bekijken”, verduidelijkt Eddie Boelens, schepen voor Leefmilieu (Groen).

Burgemeester Mertens, die enkel telefonisch wilde reageren, wil de beslissing voorlopig niet herroepen. Volgens haar moet Groen eerst maar met harde bewijzen komen tegen het Chinese staatsbedrijf. Groen kan bij hoogdringendheid en met steun van één derde van de gemeenteraadsleden wel een bijzondere gemeenteraad bijeen roepen. Maar het is nog maar de vraag of de partij een meerderheid van de gemeenteraadsleden kan overtuigen om nu tegen te stemmen.

Volgende maandag houdt Eandis een bijzondere algemene vergadering. Dan moeten de 236 aangesloten steden en gemeenten definitief hun stem uitbrengen en wordt duidelijk of de verkoop doorgaat of niet. Groen Grimbergen dringt er bij Eandis op aan de stemming uit te stellen. Ook de stad Vilvoorde doet dat. Zij zal zich, als het toch tot een stemming komt, onthouden. De gemeenteraden van Lennik, Merchtem en Hoeilaart stemden al tegen een verkoop.