de_marie.jpg

Dossier De Marie verdeelt meerderheid in Ternat

don 27 apr 2017
In Ternat is de meerderheid verdeeld over het omstreden dossier van bouwbedrijf De Marie. De gemeente werkt aan een ruimtelijk uitvoeringsplan om het bedrijf, dat voor een deel zonevreemd ligt, te regulariseren. Maar het bestuur geraakt het maar niet eens over het plan. Onder meer de burgemeester onthield zich tijdens een stemming op de jongste gemeenteraad.

De Marie is al meer dan 50 jaar gevestigd in het centrum van Ternat. Het bouwbedrijf breidde stelselmatig uit, al gebeurde dat niet altijd volgens de regels, waardoor delen van het bedrijf zonevreemd liggen. Het gemeentebestuur wil de site regulariseren via een ruimtelijk uitvoeringsplan. Een eerste versie stuitte op veel protest van omwonenden en de oppositie. Daarom probeert burgemeester Wachtelaer nu over de partijgrenzen heen een consensus te vinden.
 
Maar die poging leidt tot verdeeldheid binnen z'n eigen partij, de LVB. Normaalgezien zou er op de laatste gemeenteraad gestemd worden over het plan. Maar de oppositie vroeg om het dossier nog een maand uit te stellen, omdat nog niet alle details duidelijk zijn. Bijna alle LVB-raadsleden stemden tegen dat uitstel, behalve burgemeester Wachtelaer en Kathleen Platteau. Zij onthielden zich, waardoor de stemming over het plan niet doorging, en dat tot onvrede van de andere LVB-leden.