De burgemeesters van Halle-Vilvoorde willen een oplossing voor de uittreding van de Vlaamse gemeenten uit de Brusselse intercommunale Vivaqua. Bij een scheiding worden de gemeenten in principe vergoed op basis van het aandeel dat ze hebben in het vermogen van Vivaqua. Maar de raad van bestuur van Vivaqua wil nu dat vermogen boekhoudkundig terugschroeven van 471,5 miljoen naar 218 miljoen euro. Daardoor is het aandeel van de gemeenten plots veel minder waard.
Burgemeesters uit regio vragen belangenconflict tegen waardevermindering Vivaqua
15 gemeenten uit de Vlaamse rand maken momenteel deel uit van de door Brusselse gemeenten gedomineerde intercommunale Vivaqua. 9 van deze Vlaamse gemeenten willen uittreden en hebben hiervoor ook een rechtsprocedure opgestart omdat Vivaque dit weigert. Het gaat om de gemeenten Dilbeek, Grimbergen, Kortenberg, Machelen, Merchtem, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Tervuren en Wemmel.
Fusie met Hydrobru doet waterprijs stijgen in de Rand
Een van de redenen waarom deze gemeenten willen uittreden is de fusie met Hydrobru waartoe Vivaqua recent besliste. 11 van de Vlaamse gemeenten stemden tegen deze fusie (Drogenbos onthield zich) omwille van de enorme schuldenberg van Hydrobru, naar schatting zo’n 500 miljoen euro. Vivaqua daarentegen is financieel gezond. Door de fusie zal dus ook de prijs voor het drinkwater in de Rand ongetwijfeld stijgen.
Aandeel Vlaamse gemeenten nu 24 miljoen euro minder waard
De gemeenten uit de Rand willen dus scheiden van Vivaqua. Daarover werden reeds onderhandelingen gevoerd. De infrastructuur op het grondgebied van de uittredende gemeenten moet immers teruggekocht worden. Voorts moet er door Vivaqua ook een scheidingsaandeel uitbetaald worden. De waarde van dat aandeel wordt bepaald door het eigen vermogen van Vivaqua. Maar dat aandeel wil de raad van bestuur van Vivaqua nu boekhoudkundig bijna halveren. "Terwijl een bedrijfsrevisor de waarde van Vivaqua raamt op 478,6 miljoen euro en de balanswaarde 471,5 miljoen euro bedraagt wil de raad van bestuur van Vivaqua het eigen vermogen met circa 218 miljoen euro verminderen omwille van pensioenverplichtingen uit het verleden. Dit zou de waarde van het aandeel van de Vlaamse gemeenten (zo’n 11%) verminderen met 24 miljoen euro. En dat kunnen wij niet kunnen aanvaarden", zegt burgemeester Luc Deconinck (N-VA) van Sint-Pieters-Leeuw.
Burgemeesters eisen belangenconflict
De burgemeesters van Halle-Vilvoorde betuigen hun solidariteit met de Vlaamse gemeenten die willen uittreden en vragen dat het Vlaams parlement ingrijpt door een belangenconflict in te roepen tegen deze gang van zaken.