civiele_bescherming.jpg

Burgemeesters tegen sluiting civiele bescherming Liedekerke

woe 14 dec 2016

De burgemeesters van Halle-Vilvoorde protesteren tegen de mogelijke sluiting van de kazerne van Liedekerke ten voordele van de kazerne van Brasschaat. "Gelet op het belang, de rol en de centrale ligging van deze kazerne kunnen we hiermee in geen enkel opzicht akkoord gaan", aldus de burgemeesters in een mededeling. Ook volksvertegenwoordiger Katia Segers (Sp.a) roept minister voor veiligheid Jambon op om de kazerne in Liedekerke te behouden. 

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon wil het takenpakket van de Civiele Bescherming hervormen. Zo worden interventies zoals brandbestrijding en verkeersongevallen overgeheveld naar de brandweer en zal de Civiele Bescherming zich enkel nog bekommeren over onder meer milieu- en chemische rampen. Daardoor zullen een aantal van de kazernes in ons land de deuren moeten sluiten waaronder wellicht ook Liedekerke.

Liedekerke is  meest geschikte en kostenefficiënte kazerne

Het Toekomstforum, dat de burgemeesters uit de regio verenigt, verzet zich met klem. "Liedekerke ligt het meest centraal van Vlaanderen op het vlak van  aanrijtijden naar alle hulpverleningszones van Vlaanderen en zelfs naar Wallonië. De post is bovendien uitgerust met zeer goede gebouwen en moet om veiligheidsredenen behouden blijven", aldus het Toekomstforum. De burgemeesters verwijzen ook naar de zware investeringen die onlangs gebeurden. Zo werd een nieuwe kazerne gebouwd en werden alle bijhorende gebouwen en hallen gemoderniseerd. Op basis van een objectieve analyse werd Liedekerke bovendien een tijd terug nog als meest geschikte en kostenefficiënte kazerne gerangschikt.

De overheid geeft de voorkeur aan Brasschaat omdat er zich daar meer risico's van chemische aard situeren. "Die risico's worden daar echter al meer dan voldoende opgevangen door lokale brandweerzones en bedrijfsbrandweerkorpsen wat niet het geval is in het centrum van het land", aldus de burgemeesters.

Is sluiting een politieke keuze?

Volgens volksvertegenwoordiger Katia Segers (Sp.a) is het niet geheel toevallig dat de politiek de voorkeur geeft aan de kazernes van Brasschaat en Crisnée bij Luik. (n.v.d.r. : Brasschaat is de thuishaven van minister Jambon (N-VA) en in Crisnée is MR-volksvertegenwoordiger Goffin al jaren burgemeester). Ook zij roept bevoegd minister Jambon op om Liedekerke te behouden. “Het nut van de centrale ligging van de vestiging in Liedekerke werd onder meer bewezen bij de aanslagen op de luchthaven van Zaventem  van 22 maart 2016. Maar ook bij overstromingen en bij industriebranden zoals op 2 december bij Stallaert Recycling in Grimbergen, konden we steeds op de Civiele Bescherming rekenen. Dus Halle-Vilvoorde en heel Vlaanderen kan de expertise van de agenten in Liedekerke niet missen”, aldus Segers.

Nieuws is voorbarig, zegt N-VA Liedekerke

Ook N-VA Liedekerke wil dat de kazerne in Liedekerke behouden blijft, maar vindt het nieuws voorbarig. De partij nam intussen contact op met het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jambon. “Ook daar noemt men het nieuws voorbarig. Wel is het zo dat de civiele bescherming inderdaad hervormd wordt. Maar welke civiele beschermingen zullen verdwijnen en hoeveel is nog helemaal niet vastgelegd en zeker niet dat het Liedekerke zou zijn”, aldus Kasper Daem van de Liedekerkse N-VA-afdeling.