De gemeenteraad van Lennik is er maandagavond niet in geslaagd om de begroting voor 2016 goed te keuren. Dit is het gevolg van het feit dat twee raadsleden van LB-Open Vld sinds dit najaar niet meer loyaal zijn aan hun partij. Daardoor beschikt de coalitie van burgemeester De Knop niet langer over een meerderheid. Lennik zal vanaf januari met 'voorlopige twaalfden' bestuurd worden.
Begroting verworpen door kibbelende meerderheid in Lennik
In een reactie hekelt N-VA Lennik² het feit dat het minderheidsbestuur elk overleg over het opstellen van de begroting geweigerd heeft. "N-VA-Lennik² heeft reeds herhaaldelijk gepleit voor een open gesprek in de gemeenteraad over de toekomstige politieke lijnen en de vertaling daarvan in de begroting. Maar het minderheidsbestuur is daar niet willen op ingaan. Dit getuigt van een grote eigendunk en arrogantie. Deze kortzichtige politieke koppigheid drijft Lennik naar een politiek impasse", aldus de partij.
De coalitie die LB-Open Vld en CD&V na de verkiezingen in 2012 vormden had een meerderheid van 11 zetels op 19. Een eerste probleem ontstond in maart van dit jaar toen schepen Filip Van Ginderdeuren werd opgepakt op verdenking van verduistering en valsheid in geschrifte en het schepencollege hem zijn bevoegdheden ontnam. Toen Van Ginderdeuren, die een maand in voorhechtenis zat, in augustus zijn bevoegdheden terug opeiste, wou het schepencollege daar niet op ingaan. Van Ginderdeuren bleef wel schepen en is ook nog lid van Open VLD, maar is sindsiden niet meer loyaal aan zijn partij . Begin oktober maakte ook Kelly Van Vlaenderen, nog een LB-Open Vld-raadslid, bekend als onafhankelijke te zullen zetelen.
In een reactie stelt burgemeester Irina De Knop (LB-Open Vld) dat haar meerderheid ervan uitging dat Filip Van Ginderdeuren het budgetvoorstel ging goedkeuren . "Bij de discussie in het schepencollege zijn wij tegemoet gekomen aan zijn vragen en toen ik op het einde van de discussie vroeg of er over dit voorstel consensus was heeft hij geen opmerkingen meer gemaakt. Tijdens de gemeenteraad maandagavond is hij zonder opgave van reden echter niet komen opdagen waardoor zowel de meerderheid als de oppositie met 9 raadsleden aanwezig waren en bij staking van stemmen het budgetvoorstel verworpen werd", aldus De Knop.
De Knop vindt het onverantwoordelijk van de oppositie om deze begroting niet goed te keuren. Hierdoor kunnen een aantal investeringsprojecten niet starten. Er kunnen ook geen werkingsmiddelen uitgekeerd worden aan het OCMW of de brandweer of subsidies aan verenigingen. "De oppositie verwijt ons dat wij overleg weigeren over dit budgetvoorstel. Maar tijdens de bespreking van het voorstel in de raadscommissie of in de gemeenteraad heeft men geen enkele inhoudelijke opmerking gemaakt. Verwacht men nu echt dat ik in achterkamertjes van alles ga bedisselen? Hier wordt duidelijk een heel wrang politiek spel gespeeld", aldus De Knop.