de_lijn.jpg

ACV roept op tot staking bij De Lijn Vlaams-Brabant nu vrijdag

woe 2 nov 2016

De christelijke vakbond roept op om op vrijdag 4 november het werk neer te leggen bij De Lijn Vlaams-Brabant. Met deze actie wil het ACV protesteren tegen het al jaren aanslepend personeelstekort bij de technische diensten in de verschillende stelplaatsen in onze provincie. Als gevolg hiervan verkeert het voertuigenpark volgens de vakbond in slechte staat.  

"De technische diensten van alle stelplaatsen bij De Lijn Vlaams-Brabant kampen momenteel met een personeelstekort. In Kessel-lo bijvoorbeeld is slechts 1,5 voltijdse mechanieker aan het werk. Hierdoor kan het aanwezige personeel niet volgen bij het uitvoeren van herstellingen en onderhoudswerken”, verduidelijkt Geert Witterzeel van de christelijke vakbond.  

Door de slechte staat van de voertuigen vallen volgens Witterzeel teveel bussen stil tijdens de dienst. Ook is er een tekort aan reservebussen waardoor bepaalde lijnen noodgedwongen afgeschaft worden. Volgens de christelijke vakbond is het probleem ook niet nieuw. “Het is een probleem dat tot veel negativisme leidt bij het personeel en de veiligheid van reizigers en chauffeurs in gevaar brengt", aldus Geert Witterzeel (ACV).

Volgens het ACV moeten er in Vlaams-Brabant minstens 20 technici bij aangeworven worden. "We willen ook dat de aanwervingsprocedure ingekort wordt. Het testen van de mechaniekers moet zich bovendien beperken tot hun technische vaardigheden. Er is ook dringend nood aan meer elektronisch opgeleide mensen. Van de 30 hybride bussen die in Leuven rijden, kunnen 2 a 3 bussen niet uitrijden omdat men niet weet hoe deze systemen werken", aldus Witterzeel. Tot slot pleit het ACV voor een betere verloning.