Tien jaar heeft het geduurd voordat projectontwikkelaar Dockx eindelijk de oude brouwerij Ginder-Ale kan ontwikkelen. De firma Dockx bezit het gedeelte van de Ginder-Ale tussen Krekelendries en Langensteenweg.
“Het heeft zolang geduurd voordat alle vergunningen in orde waren, maar we zijn blij dat we nu zover zijn. Vandaag zijn er 22 werkmannen bezig met het neerhalen van de bakstenen die rond de betonnen structuur zijn gebouwd. Maar binnenkort zijn er meer dan 100 arbeiders op de werf”, vertelt Luc Dockx. De betonstructuur blijft behouden maar er komt een nieuwe muur en nieuwe indeling van het gebouw. “In de brouwerijzaal behouden we de enorme gaten van de ketels. Daar komt glas over en er komt een belevingsruimte/cafetaria. In totaal ontwikkelen we 17.000m2. Oude leegstaande woningen rondom het gebouw worden afgebroken. En er komen twee doorgangen voor voetgangers en fietsers doorheen het complex. We willen de oude villa 'Van Ginderachter' wel behouden”, aldus Dockx.
“Volgende week wordt de grote schouw neergehaald, en gaat de Kattestraat een week dicht. In juni plaatsen we in een oude liftschacht een torenkraan van 40 meter hoog. Daarmee gaan we alle bouwmaterialen aanvoeren, want het gebouw met 11 verdiepingen is meer dan 30 meter hoog”, zegt Dockx.
Schepen van Ruimtelijke Ordening David De Valck (Open Vld) is blij dat de werkzaamheden zijn aangevat. “Eindelijk wordt dit gebied, dat een kankerplaats was in het centrum, ontwikkeld”, aldus De Valck.
Voorlopig gaat het enkel om het gedeelte van de firma Dockx dat wordt aangepakt. Het andere deel aan de overzijde van de Kattestraat, is eigendom van WDP.
Brouwerij Ginder-Ale werd in 1871 opgericht door Florentius De Boeck (1826-1892 n.v.d.r.: Florentius was de vader van componist August De Boeck) en ze werd in 1888 overgenomen door Corneel van Ginderachter. In 1928 lanceerde zoon Joseph het hoge gistingsbier Ginder Ale, een bier van het type Spéciale Belge dat volgens kenners nauw aanleunde bij de smaak van het Antwerpse De Koninck of Palm uit Steenhuffel. Het bedrijf kende in de jaren '50 het grootste succes en stelde op zijn hoogtepunt 180 mensen tewerk. In 1973 werd het overgenomen door Brouwerij Artois. Vanaf 1988 was Ginder Ale in handen van Interbrew die er bleef brouwen tot 1991. Van dan af werd de productie overgebracht naar Leuven en stonden de gebouwen in Merchtem leeg.