asielcentrum_vilvoorde.jpg

‘Situatie in Vilvoorde is erg explosief geworden’, zegt Bonte

woe 26 aug 2015

Hans Bonte, de burgemeester van Vilvoorde, vreest voor spanningen tussen geradicaliseerde jongeren en asielzoekers in het nieuwe opvangcentrum van de federale overheid. “Zonder extra middelen kan ik de veiligheid niet garanderen’, dat zegt Bonte in gesprek met De Morgen.

De federale overheid wil in Vilvoorde 124 extra plaatsen creëren voor asielzoekers. Die zouden onderdak krijgen in de voormalige Freinetschool in het centrum van de stad. De bedoeling is om het centrum op 1 oktober te openen.

Maar de stad heeft ook af te rekenen met geradicaliseerde jongeren. Geen enkele stad zag meer strijders naar Syrië vertrekken. Via sociale media heeft de stad nu signalen opgevangen die zeer vijandig zijn tegenover het nieuwe asielcentrum. “De toestand is opnieuw erg explosief aan het worden”, zegt de Vilvoordse burgemeester in De Morgen. Hij vergelijkt de situatie met Charlie Hebdo of Verviers. Radicale moslims zien de asielzoekers, voornamelijk Syriërs, als lafaards die in hun land hadden moeten blijven om mee te bouwen aan het kalifaat. Jihadexpert Montasser AlDe’emeh (KULeuven en  UAntwerpen) bevestigt het bestaan van dit soort berichten.

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"34452","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"368","width":"610"}}]]

Bonte is ook erg ongerust over de situatie in Brussel. De schietpartij op de Thalys heeft volgens de burgemeester immers duidelijk gemaakt dat je in de hoofdstad vrij gemakkelijk aan wapens kan geraken. “In die context vind ik het absurd om hier een nieuw asielcentrum te openen. Ik wil graag meehelpen met de opvang maar dan moeten we ook de veiligheid van die asielzoekers kunnen garanderen. En dat kunnen we niet met de huidige middelen”, aldus Bonte. De stad vraagt daarom minstens 2,3 miljoen euro bovenop de huidige middelen. Vanuit de federale- en Vlaamse regering werd Vilvoorde in het verleden al extra steun beloofd maar die beloften zijn voorlopig dode letter gebleven.