Dilbeek, Asse, Liedekerke en Merchtem optimaliseren hun armoedebeleid door hun maatregelen af te toetsen bij een ervaringsdeskundige. Dat zijn mensen die van jongs af aan in armoede geleefd hebben en na een intensieve opleiding bruggen proberen te bouwen tussen lotgenoten en de rest van de samenleving. Ook Machelen en Zaventem schakelen binnenkort een ervaringsdeskundige in.
Zes gemeenten optimaliseren armoedebeleid met ervaringsdeskundige
40 gemeenten in Vlaanderen doen nu al een beroep op een ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting. In Vlaanderen is dit een erkend beroep. Het gaat om mensen in armoede die een specifieke opleiding krijgen van VZW De Link.
“Gemeenten en organisaties weten vaak te weinig wat het betekent om in armoede te leven. Ervaringsdeskundigen brengen zaken aan het licht waar we nooit aan zouden denken. En dat is belangrijk voor een efficiënt armoedebeleid”, zegt Dilbeeks OCMW-voorzitter Lies Vereecke.
Ook de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeente vzw benadrukt het belang van ervaringsdeskundigen. “Zij waken erover dat het beleid geen nieuwe armoede creëert of mensen verder in armoede duwen”, zegt Nathalie Debast van de VVSG.
Vlaanderen telt intussen al zo’n 120 ervaringsdeskundigen. Onder meer de gemeenten Dilbeek, Asse, Liedekerke en Merchtem doen een beroep op hun expertise. Ook Machelen en Zaventem hebben intussen beslist om een ervaringsdeskundige in te schakelen.