Het Vlaamse Woonanker

Zeven gemeenten in de Vlaamse rand richten nieuwe woonmaatschappij op: "Sneller en doelgerichter sociale huisvesting aanbieden"

woe 21 aug

Voor heel wat huishoudens wordt het steeds moeilijker om betaalbare kwalitatieve huisvesting te vinden. De nood aan sociale woningen neemt dan ook toe. Om hier een antwoord op te bieden, bundelen de gemeenten Grimbergen, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise, Steenokkerzeel en Zemst de krachten. Ze hebben Het Vlaamse Woonanker opgericht, een nieuwe woonmaatschappij die de komende jaren zo’n 1750 wooneenheden zal beheren. De nieuwe samenwerking biedt de gemeenten de mogelijkheid om een performant beleid te voeren voor sociale huisvesting.

De Vlaamse overheid heeft beslist om de sector van de sociale huisvestingsmaatschappijen grondig te hervormen zodat het sociaal woonbeleid transparanter, democratischer en doeltreffender wordt. Op het grondgebied van een gemeente kan voortaan niet meer dan één woonmaatschappij actief zijn en de lokale besturen worden nauwer betrokken. Voor de regio Halle-Vilvoorde houdt dit een grondige hertekening in, waarbij Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting, Providentia, Woonpunt Zennevallei en Woontrots betrokken zijn.

Voortbouwen op een lange historiek

Zeven gemeenten uit de noordrand (Grimbergen, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise, Steenokkerzeel en Zemst) hebben na ruim overleg beslist om samen Het Vlaamse Woonanker te vormen. Een maatschappij die voortbouwt op de historiek van Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting.

Guy Tordeur, ondervoorzitter van Het Vlaamse Woonanker: “Al meer dan een eeuw bieden wij mensen met een bescheiden inkomen de mogelijkheid om hier waardig te wonen. Deze missie blijft centraal staan, ook al verandert de context waarin we werken. Vroeger waren we Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting, die actief was in een groter en meer verspreid geografisch gebied. Door samen een nieuwe woonmaatschappij op te richten, die erkend is door de Vlaamse overheid, willen de zeven betrokken gemeenten een kwalitatief, duurzaam en inclusief woonbeleid garanderen.”

Een symbolische naam

Als naam koos het bestuur voor ‘Het Vlaamse Woonanker’. Voorzitter Bart Laeremans licht de keuze toe: “De naam bevat drie accenten. Ten eerste willen we een veilige en stabiele woonomgeving creëren voor onze bewoners. Dat is essentieel voor een goede integratie en verankering in de maatschappij, vandaar ook het woord ‘anker’ als tweede accent. Tot slot vinden we de nadruk op het Vlaamse karakter van onze streek belangrijk, vooral omdat we in de noordrand een aanzienlijke toestroom uit Brussel ervaren. Voor de integratie in de buurt, de contacten met de overheid en het onderwijs van de kinderen is het cruciaal dat al onze bewoners de Nederlandse taal beheersen.”

Aanbod verder uitbreiden

De nieuwe naam voor de woonmaatschappij wordt vandaag voorgesteld, ze is sinds 1 juli in voege. De werking van Het Vlaamse Woonanker wordt sinds de zomer van 2023 voorbereid en geleidelijk aan wordt alles concreet gemaakt. Zo moeten er heel wat huurwoningen en grondreserves worden overgedragen tussen de verschillende woonmaatschappijen.

Na overdracht van al het patrimonium zal de organisatie zo’n 1750 wooneenheden beheren. “Het is onze ambitie om de capaciteit aan huurwoningen in de toekomst verder op te trekken tot 2300 eenheden. Alle gemeenten kregen van de Vlaamse overheid namelijk een Bindend Sociaal Objectief opgelegd, een bijkomend aantal sociale woningen dat de komende jaren gerealiseerd moet worden. We zetten daarbij bewust in op kleinere projecten en waar mogelijk kiezen we voor een goede sociale mix. De nadruk ligt immers op integratie en participatie in onze samenleving. Voor onze nieuwe bouwprojecten streven we ook naar een duurzame aanpak, waarbij we kwalitatieve woningen willen realiseren en we oog hebben voor het vlot onderhoud ervan.”

Betere dienstverlening

Huurders die een woning betrekken in het oude werkingsgebied, hoeven zich geen zorgen te maken. Zodra er een wijziging komt in hun specifieke situatie zullen ze op de hoogte worden gebracht. Ze kunnen ook te allen tijde bij Het Vlaamse Woonanker terecht met hun vragen en opmerkingen.

Voor de huurders en kandidaat-huurders in Grimbergen, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise, Steenokkerzeel en Zemst wil de organisatie de dienstverlening in de toekomst nog responsiever, transparanter en toegankelijker te maken. “Elk van onze vier wooncoaches neemt de verantwoordelijkheid voor een specifieke regio op zich, wat voor continuïteit in alle dossiers zorgt. Zij hebben immers een diepgaande kennis van de lokale omstandigheden, waardoor ze proactief kunnen inspelen op de behoeften van onze huurders en snel verbeteringen kunnen identificeren. Dit zorgt niet alleen voor een nauwere band met de bewoners, ze laat ons ook toe de staat van onze woningen intensiever op te volgen en de kwaliteit op meer permanente basis te monitoren”, aldus directeur Els Du Bois.