Wie in Beersel wil bouwen moet vandaag nog rekening houden met het gewestplan van 1976. Dat beperkt het aantal bouwlagen in de kernen tot twee plus een dak. Maar daar komt binnenkort misschien een verdieping bij. Het nieuwe provinciale ruimtelijk uitvoeringsplan, goedgekeurd door het gemeentebestuur, heft die beperking op. En dat is niet naar de zin van oppositiepartij Vlaams Belang. “Wij hebben per bouwentiteit één woonlaag bijgelegd zoals het nieuwe plan voorschrijft en dan komen wij uit op een bevolkingsstijging van 3.021 personen”, zegt gemeenteraadslid Klaas Slootmans. “Wij zijn vandaag een gemeente met 26.000 inwoners, dus dat gaat over een massieve bevolkingsgroei die enorm veel impact zal hebben.”
De gemeente Beersel reageert scherp. “Dat is klinkklare onzin, een ander woord heb ik daar niet voor. Wij schatten dat er maximaal een tweehonderdtal extra woningen zouden komen, wat neerkomt op twee procent van de bevolking en dit over een periode van de komende dertig jaar. Je moet weten dat Vlaanderen naar schatting zeventien procent gaat groeien in die periode dus dat is zeker niet buitensporig en zeker geen verbrusseling”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Jos Savenberg.
Toch vreest Vlaams Belang de verstedelijking. “Wij zijn vandaag Brussel niet en wij willen dat ook zo houden. Daarom roepen we inwoners op om massaal bezwaarschiften in te dienen”, zegt Slootmans. Volgens schepen Savenberg maken die bezwaarschriften weinig kans. “Je moet het samen zien met de verordening, die ons zal beschermen tegen een bevolkingsexplosie in Beersel.”