De jacht op inbrekers in de Vlaamse Rand loopt mank, ook na de splitsing van het gerechtelijke arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. Verhoudingsgewijs wordt nergens zo vaak ingebroken als in Halle-Vilvoorde.
Halle-Vilvoorde koploper in aantal woninginbraken
Rand is inbraakgevoelig
De laatste volledige cijfers over woninginbraken dateren van 2013. Met maar liefst 499 woninginbraken in Dilbeek, 369 in Asse en 298 in Grimbergen is het duidelijk dat de gemeenten in de Rand verhoudingsgewijs zelfs inbraakgevoeliger zijn dan steden als Gent en Antwerpen.
Splitsing gerecht geen omwenteling
Toen het parket van Halle-Vilvoorde vorig jaar in april van start ging, was het dan ook de bedoeling om een apart veiligheidsbeleid uit te stippelen voor de Vlaamse Rand. Want tot dan werd er vanuit de hoofdstad een beetje neergekeken op de 'kleine' criminaliteit in Halle-Vilvoorde. Maar de grote omwenteling is uitgebleven omdat het gerecht van Halle-Vilvoorde nog altijd voor een deel afhankelijk blijft van Brussel.
Geen eigen technische recherche
Provinciegouverneur De Witte heeft een nota opgesteld om het probleem aan te kaarten. Hij wijst er in die nota op dat de opsporing in de Rand niet loopt zoals het hoort. Er is geen eigen technische recherche en cijfers tonen aan dat het technische lab (van Brussel) veel minder ter plaatse komt dan in Halle-Vilvoorde dan in andere arrondissementen. Hij pleit onder andere voor 33 extra speurders.
Provinciegouverneur heeft overigens al eerder de alarmbel geluid over het gebrek aan middelen voor het parket van Halle-Vilvoorde.