ziekenhuis_vilvoorde2.jpg

Meer diefstallen in ziekenhuizen Halle-Vilvoorde

woe 15 jun 2016

Het aantal diefstallen in ziekenhuizen in Halle-Vilvoorde zit in de lift. Dat besluit Lenniks N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh uit de cijfers die ze kreeg van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Ze pleit voor meer preventie en bewustwording. Maar volgens het Vilvoordse ziekenhuis AZ Jan Portaels kloppen de cijfers niet en wordt er al veel aan preventie gedaan.

In 2014 vonden in heel België bijna 3000 diefstallen plaats in ziekenhuizen. In de ziekenhuizen van Halle-Vilvoorde werden in de eerste negen maanden 44 diefstallen gepleegd. Dat is een markante stijging tegenover 35 het gehele jaar voordien. De meeste diefstallen vonden plaats in het AZ Jan Portaelsziekenhuis in Vilvoorde. Van januari tot oktober stelde het ziekenhuis 19 diefstallen vast. In het AZ Sint-Maria in Halle waren dat er tien. Opvallend is verder de sterke stijging in het revalidatieziekenhuis Inkendaal in Sint-Pieters-Leeuw: voor 2014 waren er maar 2 diefstallen, vorig jaar waren er dat tot september al 11. De resterende vier diefstallen werden gepleegd in Asse (3) en in Kraainem (1).

Volgens Van Vaerenbergh is het belangrijk dat het probleem bekend wordt gemaakt en dat ziekenhuizen meer aan preventie doen. “Zo kan men sensibiliseringsacties organiseren voor verpleegkundigen en affiches uithangen. Patiënten verwachten niet dat er in een ziekenhuis wordt gestolen. Maar dat gebeurt helaas wel”, zegt Van Vaerenbergh. Ze verwijst naar een succesvolle sensibiliseringscampagne in Leuven. “Het aantal diefstallen in ziekenhuizen daalde er op drie jaar tijd met bijna de helft. Dit is een teken dat een gerichte preventieve aanpak zijn vruchten afwerpt,” besluit het Lennikse Kamerlid.

Maar de cijfers blijken niet helemaal accuraat te zijn. Het AZ Jan Portaels weerlegt dat er de voorbije jaren een stijging is in het aantal diefstallen. In 2013 waren er 23 diefstallen, in 2014 19 en in 2015 21. De voorbije vijf jaar schommelt het aantal volgens de woordvoerder steeds rond de 20. Er is dus geen stijging van het aantal diefstallen merkbaar. In de eerste helft van 2016 werden er 9 diefstallen opgetekend. Ook dat ligt in de lijn met de cijfers van de vorige jaren. Er wordt voornamelijk elektronica gestolen, zoals laptops en smartphones, maar ook portefeuilles of bijvoorbeeld prijzige horloges.

Sinds 2007 heeft het Vilvoordse ziekenhuis het camerabewakingssysteem significant uitgebreid. Er hangen camera’s uit aan de twee hoofdingangen, aan enkele parkings, in ziekenhuisgangen, aan drukke punten in het ziekenhuis zoals de liften. Daarnaast is er ook vanaf 17u bewaking in het ziekenhuis. Tijdens de kantooruren kan men een beroep doen op preventieadviseur Daniël De Jaeger. Verder worden ook regelmatig documenten over de preventie van diefstallen verspreid om medewerkers en patiënten te sensibiliseren. Vooral dan tijdens de eindejaarsperiode, wanneer er opvallend meer diefstallen plaatsvinden, of in periodes waar een verhoogd aantal diefstallen geregistreerd worden.