Mensen die een delicaat dossier geseponeerd zien door het parket van Halle-Vilvoorde, worden door het parket uitgenodigd, zeker als die beslissing hard kan aankomen. Procureur des Konings Ine Van Wymersch spreekt vervolgens persoonlijk met de slachtoffers. Het project dat al meer dan een jaar loopt, wordt voorgesteld op de Dag van het Slachtoffer, morgen op 22 februari.
Parket gaat in gesprek met slachtoffers die zaak geseponeerd zien: “Gehoord en erkend worden is belangrijk”
In november 2021 startte het parket Halle-Vilvoorde met een project waarbij de slachtoffers in delicate dossiers uitgenodigd worden voor een gesprek met de procureur des Konings Ine Van Wymersch. “Het doel van deze gesprekken is slachtoffers en hun familie meer duiding te geven rond hoe het onderzoek is verlopen en waarom beslist werd het dossier in kwestie te seponeren”, klinkt het. “Beslissen geen verder gevolg te geven aan een dossier, kan voor het slachtoffer zwaar vallen of onbegrijpelijk zijn.”
Bij zo’n gesprek krijgen slachtoffers de mogelijkheid om zich te laten begeleiden door een vertrouwenspersoon, een raadsman of de dienst slachtofferonthaal. Sinds de start van het project werden tien dossiers behandeld en werden de slachtoffers uit de dossiers uitgenodigd. Zes gesprekken werden aangegaan, in vier dossiers verkozen de betrokkenen om niet in te gaan op de uitnodiging van het parket.
“De feiten in deze dossiers zijn erg uiteenlopend. Het gaat onder andere over intrafamiliaal geweld, belaging, aanranding van de eerbaarheid of (on)opzettelijke slagen en verwondingen al dan niet met de dood tot gevolg”, aldus het parket. “De dossiers werden geseponeerd omdat er onvoldoende bewijzen waren, omdat de dader onbekend bleef of omdat het onderzoek uitwees dat de feiten geen misdrijf uitmaakten.”
Zowel bij de slachtoffers als het parket wordt het project goed onthaald. “Ze geven aan dat het gevoel gehoord en erkend te worden zeer belangrijk is voor hen. Tevens helpt dit initiatief hen bij het verwerkingsproces.”