In Alsemberg, deelgemeente van Beersel, is de nieuwe watersilo op de hoek van de Genstberg en de Grootbosstraat officieel in gebruik genomen. De silo, die de vorm heeft van een frietzak, zal alle gezinnen in Beersel voortaan van water voorzien. Normaal gezien had de watersilo anderhalf jaar geleden al moeten werken, maar de bouw ervan liep vertraging op.
Watersilo Alsemberg in gebruik genomen
De vertraging was onder meer het gevolg van de unieke vorm van de silo. “Die frietzak-vorm heeft niet alleen een architecturale, maar ook een functionele reden”, zegt François Van de Velde van het drinkwaterbedrijf Farys/TMVW. “Deze vreemde constructie dient er eigenlijk voor om de grootste hoeveelheid water bovenaan te stockeren. Want het is de hoogte van de toren die ervoor gaat zorgen dat de druk bij u thuis constant is. Hoe groter de hoeveelheid die we bovenaan kunnen stockeren, hoe langer dat we die druk maximaal constant kunnen houden”, aldus Van de Velde.
De watersilo is 32 meter hoog en kan 2500 kubieke meter water stockeren. Daarmee kunnen alle Beerselse gezinnen van water worden voorzien. De bouw van de watersilo startte in november 2012 en zou normaalgezien anderhalf jaar duren. Maar dat werd dus bijna dubbel zo lang. “Dit gebouw moet hier 50 jaar staan. We hebben dus geen enkel risico genomen. We hebben maquettes gemaakt, er zijn windtunneltesten gedaan enzovoort. Maar daardoor heeft de uiteindelijke uitvoering iets langer geduurd. We konden ook niet terugvallen op iets dat vroeger al gebouwd was, het is echt uniek”, aldus Van de Velde.
De watersilo is voortaan een herkenningspunt in het Beerselse landschap. Maar ook bovenop de toren is er een heel mooi landschap te zien. Iedereen kan nu zondag trouwens de toren beklimmen van 10u tot 18u tijdens de Dag van de Architectuur.