In de Rand rond Brussel is het Nederlands de meest gesproken thuistaal. Maar de taal die het best gekend is, is wel het Frans. Dat blijkt uit onderzoek van het Brusselse Informatie-, Documentatie en Onderzoekscentrum dat de taalsituatie in opdracht van de Vlaamse overheid in kaart bracht. De resultaten werden vanmorgen voorgesteld.
In de Rand is het Nederlands de meest gesproken taal
De taalbarometer, waarbij zo’n 2500 mensen ondervraagd werden over hun thuistaal, corrigeert dus de perceptie van de oprukkende verfransing in de 19 gemeenten rond Brussel. De tweetaligheid neemt weliswaar toe. Maar de positie van het Nederlands als meest gesproken thuistaal is dus vrij stabiel gebleven.
Frans het best gekend
Ook al is de Rand rond Brussel Vlaams, toch is het Frans de meest gekende taal. 80% beweert de taal uitstekend te spreken. Voor Nederlands is dat minder dan 70%, voor Engels is dat 45%.
Nederlands meest gesproken thuistaal
Ook al spreekt men het vlotst Frans, toch is het Nederlands veruit de meest gesproken thuistaal. Zo groeide de helt van de inwoners in de Rand op in een eentalige Nederlandse familie, 20% in een Franstalige familie. Het aantal inwoners dat opgroeit in een Nederlandstalig gezin daalt wel. Het aantal eentalige Franstalige families blijft stabiel. Het aantal gezinnen dat beide talen spreekt neemt dan weer toe. Uiteraard zijn er grote verschillen tussen de faciliteitengemeenten en de andere randgemeenten.
Inwoners Rand voelen zich voornamelijk Belg
Ook peilde de taalbarometer naar de identificatie van de inwoners. De helft voelt zich vooral Belg, een kwart voelt zich Vlaming, 20% voelt zich Europeaan en 10% voelt zich Franstalig.
Reacties politici
Hoe reageren de politici van de verschillende partijen nu op de taalbarometer? Welke conclusies trekken zij én gaan ze het taalbeleid in de Rand eventueel bijsturen nu ze zich voor het eerst kunnen baseren op naakte cijfers. Bekijk hier de reacties van Ben Weyts, minister voor de Vlaamse Rand (N-VA), en parlementsleden Katia Segers (Sp.a), Michel Doosmt (CD&V) en Jo De Ro (Open VLD).