justitie_12_1.png

Parket Halle-Vilvoorde jaagt op fictieve maatschappelijke zetels

don 31 maa 2022

Tien zaakvoerders van ondernemingen riskeren een geldboete van 1200 euro voor het niet correct doorgeven van hun maatschappelijke zetel. Ze werden allen gedagvaard door het parket van Halle-Vilvoorde op een themazitting voor de correctionele rechtbank van Brussel. “Dit soort van zaakvoerderschap wordt niet aanvaard”, klinkt het bij het openbaar ministerie.

“Aan de ene kant heb je het fenomeen van de fictieve maatschappelijke zetels”, legt Carol Vercarre van het parket van Halle-Vilvoorde uit. “Het gaat om zaakvoerders wiens ondernemingen in moeilijkheden komen en die heel bewust hun maatschappelijke zetel naar een verkeerd adres verplaatsen, om zich op die manier onvindbaar te maken voor hun schuldeisers. Aan de andere kant gaat het om ondernemingen die verhuisd zijn, maar niet hebben aangegeven waar ze voortaan te bereiken zijn.”

Dit soort van misdrijven zorgt volgens het parket voor heel wat overlast. “De lokale politie wordt bijvoorbeeld belast met het opstellen van processen-verbaal wanneer er klachten worden ingediend”, aldus Vercarre. “Dat slorpt wel wat mankracht op. Daarnaast is het ook een last voor mensen of bedrijven die nadien op die adressen gehuisvest zijn. Zij krijgen continu facturen en aanmaningen toegestuurd en krijgen in sommige gevallen zelfs deurwaarders of gedupeerde klanten over de vloer.”

Door een themazitting te organiseren rond de problematiek, wil het parket een signaal geven dat deze praktijken niet getolereerd worden. "Sinds een jaar proberen we hier binnen het arrondissement ook preventief tegen op te treden, door samen met de politie sneller over te gaan tot controle van ondernemingen die zich in Halle-Vilvoorde komen vestigen.”

Vanmorgen moesten dertien zaakvoerders zich voor de rechtbank verantwoorden, maar het merendeel stuurde z’n kat naar de zitting. “Het gaat vaak om buitenlanders die ambtshalve geschrapt zijn uit het rijksregister en die helemaal niet meer bereikt kunnen worden”, zegt Vercarre. “Drie beklaagden kwamen wel opdagen, maar hun zaak werd uitgesteld. De tien anderen riskeren bij verstek te worden veroordeeld tot een boete van 1200 euro.”

Het vonnis in al die zaken valt op 4 mei.