De Vlaamse Rand rond Brussel moet niet groter worden dan de 19 gemeenten die er nu deel van uitmaken. Dat zei Ben Weyts, de minister die bevoegd is voor die Vlaamse Rand, vandaag in het Vlaams parlement.
Vlaamse Rand blijft beperkt tot 19 gemeenten
De Vlaamse Rand omvat op dit moment 19 gemeenten die allemaal aan Brussel of een faciliteitengemeente grenzen. Die 19 gemeenten worden al jaren door de Vlaamse overheid ondersteund omdat ze in toenemende mate te maken hebben met inwijking vanuit Brussel. Dat brengt een aantal problemen met zich mee, zoals bevolkingsgroei, hogere grond- en woningprijzen en ontnederlandsing. “Maar die problemen beperken zich vandaag niet meer tot die 19 gemeenten”, zegt Katia Segers (Sp.a) uit Liedekerke.“Ook andere gemeenten uit de regio en zelfs gemeenten voorbij de provinciegrens hebben te maken met die problematiek. Ook door het feit dat de tewerkstellingsgemeenten Vilvoorde, Machelen, Zaventem een ongeziene groei van de bevolking kennen, moet volgens mij de vraag gesteld worden of de Rand niet moet uitgebreid worden tot alle gemeenten die te kampen hebben met deze uitdagingen”, aldus Katia Segers vanmiddag in het Vlaams parlement.
[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"28100","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"334","width":"610"}}]]
Middelen zijn te beperkt voor uitbreiding
De Vlaamse minister die bevoegd is voor de Rand, Ben Weyts, erkent dat ook nog andere gemeenten dezelfde problemen ondervinden. Maar hij vindt niet dat de Vlaamse Rand moet uitgebreid worden. Volgens hem heeft het geen zin om een beperkt budget verder te gaan uitsmeren over een bredere regio.