wateroverlast_liedekerke_2.jpeg
© wateroverlast_liedekerke_2.jpeg

Vlaamse Milieumaatschappij: "Gemeentebesturen moeten stoppen met het afleveren van bouwvergunningen in overstromingsgevoelig gebieden”

vrij 5 jan

"Gemeentebesturen moeten stoppen met het afleveren van bouwvergunningen in overstromingsgevoelig gebieden tegen alle negatieve adviezen in." Dat zegt Katrien Smet van het Vlaams Milieumaatschappij na de watersnood van de voorbije dagen. Besturen slaan goede raad de wind in, met alle gevolgen van dien.

Het station van Liedekerke werd de afgelopen dagen door wateroverlast volledig afgesloten. Toch zijn er nog steeds plannen om vlakbij, op een weiland in de Affligemstraat, een Lidl-warenhuis en appartementen te bouwen.

Steven Van Linthout, burgemeester Liedekerke: “Dat is een vergunning die wij gegeven hebben in 2020. Dan zijn wij op de adviezen van de externen, zoals ‘milieu’, ‘ruimte’, ‘mobiliteit’ en de watertoets afgegaan. Toen bleek dat dit project kon gerealiseerd worden, mits voorwaarden: grote wadi's om mogelijke overlast op te vangen en een bufferbekken onder de gebouwen.”

Twee keer tekent Departement Omgeving en Natuurpunt beroep aan. Zij vinden dat het om watergevoelig gebied gaat. Toch verleent de provincie telkens een vergunning. In maart van vorig jaar wordt die opnieuw vernietigd. Door de aanhoudende procedureslag zit het dossier volledig vast. In dit dossier heeft de Vlaamse Milieumaatschappij geen advies gegeven. Maar ze vinden het typerend voor onze regio. Nog te vaak ziet de Vlaamse Milieumaatschappij dat gemeenten bouwvergunningen blijven afleveren.

Katrien Smet (VMM): “Wij roepen op om de adviezen van de waterloopbeheerders, zoals de VMM, toch te volgen. Wij kennen de situatie ter plaatse zeer goed en je merkt als daar dan toch gebouwd wordt, wordt er oppervlakte verhard. Dan heb je als het heel hard regent soms die wateroverlast. We gaan daarom vaker in beroep gaan. Er is een ministeriële instructie sinds 2021 van minister Demir. Die vraagt ons om élk negatief advies dat niet wordt gevolgd, om daartegen in beroep te gaan. Dat doen we ook.”