Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) vindt dat openbaar vervoersmaatschappij De Lijn niet zomaar wijzigingen kan aanbrengen aan haar lijnen. Hij doelt op de actie van De Lijn om vanaf maandag de terminus- en opstapplaatsen in het Brusselse Noordstation te verlaten. Volgens De Lijn zorgen transmigranten die daar onderdak zoeken voor te veel overlast en nemen de Brusselse instellingen daar geen verantwoordelijkheid in.
Brusselse minister-president: beslissing De Lijn 'eenzijdig'
Tijdens het vragenuurtje in het Brussels parlement haalde Brussels minister-president Vervoort uit naar Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Die laatste staat achter de plannen van De Lijn om weg te trekken uit de ondergrondse verdieping van Brussel-Noord omwille van de overlast door transmigranten. Volgens Vervoort is het Brussels gewest nooit op de hoogte gebracht van de mogelijke problemen. Hij noemt de beslissing van De Lijn dan ook ‘eenzijdig’.
Beperking asielregistraties
Tezelfdertijd haalde Vervoort uit naar de beslissing van Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) om het aantal mensen dat per dag in Brussel een asielaanvraag mag indienen te beperken. Logisch dat er dan extra migranten rondhangen in de Noordwijk en in het Noordstation, klinkt het.
Vanaf maandag verplaatst De Lijn de eindhaltes van dertig buslijnen naar buiten het station. De bus nemen aan Brussel-Noord zal voorlopig niet meer kunnen, de opstapplaats wordt ingericht aan het Rogierplein, op wandelafstand van het station. Ook de Lijnwinkel op de ondergrondse verdieping van het station sluit. Ter compensatie zal De Lijn wel een aantal loketten versterken, onder meer die aan de stelplaatsen van Grimbergen en Dilbeek.