petit_infrabel_spoorongevallen.jpg

Infrabel roept op: “Bel meteen 112 als je op de sporen belandt”

woe 26 jan 2022

Vorig jaar waren er 46 ongevallen aan overwegen waarbij er negen dodelijke slachtoffers. “Daarvan waren er zeven in Vlaams-Brabant, daarbij vielen vier doden”, zegt woordvoerder Frédéric Petit van Infrabel. Onze provincie heeft de zwaarste tol, met onder meer een dodelijk ongeval in Herne waarbij drie jongeren het leven lieten. Infrabel roept op om meteen 112 te bellen als er een voertuig op de sporen staat.

Op 18 januari van vorig jaar kwamen aan de spooroverweg op de grens van Herne en Edingen drie jongeren om het leven. “Dat ongeval kende meteen ook de zwaarste tol”, zegt Frédéric Petit van Infrabel. “In Vlaams-Brabant verloor in Testelt een fietser het leven na een aanrijding met een trein en eind vorig jaar viel in Opwijk een zwaargewonde in een bestelwagen die werd gegrepen door een trein.”

Ondanks de vele inspanningen van Inrabel waren er vorig jaar 46 ongevallen op het spoornet, dubbel zoveel tegenover het jaar voordien. “Dat komt deels door de coronacrisis met een daling van het aantal voertuigen op de wegen en het toegenomen telewerken als gevolg. Maar als je vergelijkt met 2019 en de jaren voordien, dan zit het aantal ongevallen ongeveer op hetzelfde niveau",gaat Petit verder. "Bijna 70 procent van de ongevallen gebeuren met bewoners die in de omgeving van de overweg wonen en foutief denken dat hun niets kan overkomen.”

Volgens Infrabel hebben de ongevallen vooral met een verkeerde mentaliteit bij de bestuurders te maken. “Ze denken dat ze nog snel kunnen overrijden, terwijl de situatie die niet toelaat”, weet Petit. “Of ze schatten de situatie verkeerd in en draaien te vroeg af, waardoor ze op de sporen belanden. Infrabel schaft ook overwegen af, onder meer in Londerzeel. Die gesprekken met de gemeenten lopen constructief.”

Infrabel herhaalt tot slot nog eens de procedure: wie zich vast rijdt op de sporen, brengt zich zo snel mogelijk in veiligheid. Verwittig de hulpdiensten (112) om het treinverkeer te kunnen laten stilleggen en bepaal waar je bent door gebruik van de 'identiteitskaart' die op de overwegpalen kleeft. Die geeft aan waar je bent en over welke spoorlijn en overweg het gaat.