Het Pajottenland profileert zich graag als toeristische topregio, maar als je als toerist iets wil opzoeken over de vele bezienswaardigheden, is dat niet altijd even makkelijk. Het Leader-project ‘Pajottenland 2.0, een land om online lief te hebben’ zet Galmaarden daarom nu digitaal op de kaart. Dat doen ze onder meer via 250 artikels op Wikipedia en een honderdtal QR-codes aan gebouwen, landschappen en standbeelden.
QR-codes dompelen je onder in de geschiedenis van Galmaarden
De cultuurdienst en de technische dienst voorzien aan 31 locaties in Galmaarden, Tollembeek en Vollezele QR-bordjes of QR-paaltjes die verwijzen naar een specifieke Wikipedia-pagina. Op die pagina is meer informatie te vinden over de historiek, bouwgeschiedenis en betekenis van de specifieke plaats.
Er is gekozen voor locaties die kenmerkend zijn voor de Galmaardse identiteit en het socioculturele leven. Zo zullen wandelaars binnenkort naar hartenlust kunnen scannen op plekken als de Congoberg, de Heetveldemolen, het Baljuwhuis of het Urbanusbeeld. Ook verschillende kapellen krijgen een QR-bordje.
De kennis over het rijke mijnwerkersverleden van Galmaarden wordt publiek toegankelijk door QR-bordjes aan het Mijnwerkersmonument aan station Galmaarden, de Mijnwerkersbuste aan de Sint-Pauluskerk in Vollezele en de Mijnwerkerslamp aan station Tollembeek. Ook aan de Pauwelhoeve werd een paaltje geplaatst.
Een verslag in ons nieuws.