Het Belgisch bier krijgt voortaan een plaats op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel erfgoed van de Mensheid. Dat heeft de UNESCO vanmorgen beslist in Ethiopië.
Ons bier is voortaan cultureel erfgoed
De erkenning door de UNESCO heeft België te danken aan de ongeëvenaarde diversiteit van onze biercultuur die een plaats verworven heeft in cafés, in de woonkamer, bij feesten en bij evenementen. Kortom, de biercultuur maakt deel uit van de identiteit en het cultureel erfgoed van heel het land. En dat wil de Unesco voortaan beschermen. “De erkenning is alvast een beloning voor al wie zich in ons land inzet om deze rijke cultuur levendig te houden”, dat laat de vereniging van Belgische Brouwers weten in een mededeling. ”Belgisch bier, de brouwerijen en de biercultuur in België zijn zo intens verweven met de samenleving dat het ook onlosmakelijk deel is geworden van de Belgische identiteit. Belgische bieren verbinden Vlamingen, Walen en Brusselaars in een gemeenschappelijke eigenheid. Unesco heeft die unieke connectie tussen bier en België nu ook officieel erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed. De biercultuur in België is levendiger dan ooit, dankzij de creativiteit van de brouwers, de keuze aan ingrediënten en de brouwmethode”, reageert Jean-Louis Van de Perre, voorzitter van de Belgische Brouwers.
Opmerkelijk is dat het de Duitstalige Gemeenschap was die de aanvraag indiende bij de Unesco in naam van de drie Gemeenschappen van ons land.