De wondere wereld van het Hallerbos is nu ook vereeuwigd in een boek. Tal van auteurs en fotografen gaan in het prachtig geïllustreerd boek op ontdekking tussen het groen en vertellen zo de rijke geschiedenis van het Hallerbos.
Wondere wereld van Hallerbos nu ook in boekvorm
In de lente overspoelen meer dan 300.000 bezoekers van over de hele wereld het Hallerbos. De paarse pracht van de hyacinten betovert. Maar het Hallerbos biedt zoveel meer. "In de herfst is de verkleuring van de bladeren een festijn voor het oog. De kale bomen maken het bos winterstil, maar overal is leven te bespeuren als je weet waar je moet kijken," zegt natuurgids Bert Ghysels.
Dat en nog veel meer ontdek je in 'Het Hallerbos', een boek over het gelijknamige bos waar twee jaar aan gewerkt is. In het boek leer je ook dat het Hallerbos voor het eerst in geschriften opduikt in de 7de eeuw. “Tot de Eerste Wereldoorlog is het bos in adellijke handen gebleven. Daarna gaan alle bezittingen van de familie Arenberg over naar de Belgische staat en later naar het Vlaamse en Waalse Gewest,” zegt heemkundige Guy Lernout.
Naast de geschiedenis wordt in het boek een blik vooruit geworpen. “Eeuwen heeft de mens het bos gebruikt voor brand- en bouwhout, om te jagen of om te plukken. Óf gewoon om van de natuur te genieten. Hoe het Hallerbos er over vijftig jaar zal uitzien? Dat is moeilijk te zeggen. Zoveel processen grijpen op elkaar in. Toch blikken we vooruit," zegt Patrick Huvenne van Natuur en Bos.
Van het boek zijn al in voorverkoop al meer dan 1.000 exemplaren verkocht. Alle opbrengsten gaan naar het 'Plan Boommarter', een plan om het Hallerbos en de omliggende natuur met elkaar te verbinden en te versterken.