Witloofboerin Tine Magnus trekt naar de Olympische Spelen
© Paardensport Vlaanderen

Paard Tine Magnus test positief op doping tijdens Olympische Spelen: "Verbaasd en verdrietig"

vrij 6 sep

Het paard waarmee Tine Magnus deelnam aan de Olympische Spelen, heeft positief getest op doping. In een bloedstaal zijn sporen van een kalmerend middel gevonden dat op de lijst van verboden middelen staat. “Ik verzeker jullie dat ik of iemand van mijn team nooit enige vorm van doping hebben gebruikt”, schreeuwt de amazone uit Herne haar onschuld uit.

Door de positieve dopingtest speelt het nationale eventingteam met daarin naast Magnus ook Karin Donckers en Lara de Liedekerke z’n vierde plaats kwijt op de Olympische Spelen. “Want een positieve dopingtest van één van de leden tijdens de Olympische Spelen, leidt tot de diskwalificatie van het volledige team. Daarom wordt het resultaat van het Belgische eventingteam op de Olympische Spelen geschrapt”, klinkt het bij de internationale federatie FEI.

In het bloed van Dia van het Lichterveld Z, het paard van Tine Magnus, werden sporen van trazodon gevonden, dat helpt tegen onrust en prikkelbaarheid. Het is een kalmerend middel dat artsen onder meer voorschrijven bij depressie en bij slapeloosheid als gevolg van een posttraumatische stresstoornis. Door de positieve dopingtest worden Magnus en haar paard ook twee maanden preventief geschorst.

“Met de grootste verbazing en verdriet heb ik vernomen dat mijn paard positief heeft getest tijdens de Olympische Spelen”, geeft Tine Magnus tekst en uitleg op haar sociale media. “We gaan op zoek naar de oorzaak van dit voor mij ook verrassende resultaat. Ik ben een sportvrouw die eerlijkheid hoog in het vaandel draagt en ga er alles aan doen om het tegendeel te bewijzen.”